centraal park500 copy copyTijdens een informatiebijeenkomst in het Stadhuis presenteerden de gemeente en ontwerpers woensdagavond 22 juni de plannen voor het Centraal Park dat gebouwd gaat worden in het centrum. Geïnteresseerden en omwonenden hadden de gelegenheid vragen te stellen of bezwaren aan te geven.

Tijdens de bijeenkomst nam Nina de Munnik, landschapsarchitect bij Sant & co de aanwezigen mee in het ontwerp wat er tot nu toe ligt. 

Het park is verdeeld in 4 onderdelen, de Dobbeplas, het Nicolaasplein, het Marseillepad en de Parkweide. De markt en het Marktplein die in het oorspronkelijke plan waren opgenomen zijn losgekoppeld van het Centraal Park. Het Markt 10 project heeft achterstand opgelopen omdat er geen aannemer is gevonden die het voor de afgesproken prijs wilde bouwen. Zolang wil de gemeente niet wachten met het realiseren van het Centraal Park.


Het voortraject

De visie van de gemeente is om van het Dobbe gebied een stadspark te maken. Inwoners lieten weten dat zij een park wilden met beslotenheid en rust, maar ook levendig en stedelijk. Het project is opgedeeld in meerdere deelgebieden, de weide, de Dobbeplas, het Nicolaasplein, het Marseillepad en het Vlonderpad. Voor een paar gebieden ligt er een voorlopig ontwerp, andere gebieden zijn al een stap verder in de ontwikkeling en hebben een definitief ontwerp. Tijdens de informatiebijeenkomst werden de ontwerpen getoond en werd uitgelegd hoe deze tot stand zijn gekomen.

Schermafbeelding_2022-06-23_om_16.28.48_copy_copy.png

Vlonderpad

Het Vlonderpad loopt rondom het centraal park en de Dobbeplas en is een verbindende aansluiting  tussen de eilanden van het park en het land. Het vlonderpad wordt ondanks de breedte van ruim 3 meter een wandelpad, fietsen wordt niet toegestaan. Het pad wordt voorzien van kleine ledlampjes voor sfeer.


De Parkweide (definitief ontwerp)

Bij de Parkweide ligt het hoofddoel bij sport & spel, aansluiting aan het water en verbinding met de wijk rondom. Vergeleken met de huidige situatie komt er meer gras en minder water. Er komt hoge beplanting en ruimte voor bloemen en kruiden. Over de Parkweide komt een groot pad voor wandelaars en fietsers. Het wandel- en fietspad wordt voorzien van een herkenbare print met bladeren, gelijk aan de bladeren die in het Stadshart geplaatst zijn. De Parkweide wordt door versmalling van het water makkelijker te bereiken en is er geen brug nodig. De oevers worden ecologisch ingericht en lopen trapsgewijs naar beneden. 

Bij het voorleggen van het plan was er vanuit de zaal vooral bezorgdheid over het pad dat gedeeld moet worden door voetgangers en fietsers. Vooral de snelheid die fietsers momenteel hebben baart zorgen. Inwoners zien daar voor de veiligheid van de gebruikers liever een scheiding in komen. Een inwoner gaf aan dat bij de rondleiding in september vorig jaar er besproken was dat er een verkeersdeskundige zich zou buigen over het ontwerp en dit niet gebeurd is.

De Parkweide moet uitnodigend worden om te bewegen. Er komt naast de weide richting de Londenstraat een speeleiland voor jonge kinderen met een rand rondom waar ouders kunnen zitten terwijl de kinderen spelen. Er komen allerlei houten speelelementen, op een ondergrond van zand en kunstgras. Eén speelelement is speciaal gekozen vanwege de toegankelijkheid voor rolstoelen. De sportplek krijgt ook een wand rondom zodat duidelijk is dat daar iets gebeurd. De plek wordt ook voorzien van kunstgras. Er komen elementen van hout en metaal en sportapparaten, waarvan sommige ook geschikt zijn voor mensen met een beperking. Bij elke voorziening hangt een QR-code die aangeeft welke oefeningen je kan doen. De bestaande jeu de boules baan krijgt een plek inclusief bankje langs het vlonderpad aangrenzend aan de speelweide.

Houten palen gaan aangeven wat er op welke plek te doen is. De palen krijgen ook een sportieve functie. Door een paal en boom te gebruiken kun je een doel voor voetballen maken. Ook komen er ogen in de palen om er bijvoorbeeld een net aan te bevestigen


De Dobbeplas (definitief ontwerp)

De Dobbeplas krijgt een vlonderpad rondom die een verbindende functie krijgt in het geheel. De ontwerpers willen op die manier meerdere gebieden met elkaar verbinden zoals de stad met het dorp. In de plas komen ook kleinere eilanden met groen, die niet toegankelijk zijn voor mensen.

Er komen speeleilanden voor kinderen van 6-12 jaar die toegankelijk zijn gemaakt met speelbruggen en boomstammen. Er wordt uitgedaagd om te klauteren en klimmen en ligt er een parcours. Door een vraag uit het publiek werd duidelijk dat kinderen in een rolstoel de eilanden kunnen bereiken maar, er niet kunnen spelen. Er is bij de vlonder zitelement gecreëerd  waarvan uit je zicht hebt op de eilanden waardoor ouders hun spelende kinderen in de gaten kunnen houden. Een mevrouw uit het publiek, moeder van een 12-jarige met een beperking wees de ontwerpers op het gebrek van inclusief spelen op het speelgedeelte voor oudere kinderen. Daarnaast wees zij op nadelen van materiaal gebruik. “Ik mis bij de speelweide ook het samen zijn van mensen. Rolstoelgebruikers en een grasweide is geen werkende combinatie. Waardoor zij eigenlijk aangewezen zijn op toekijken vanaf het pad. Integreer een kunstgras gedeelte in het geheel. Zo verbind je alle inwoners en wordt het een centrale plek voor iedereen”, gaf de moeder de ontwerpers mee.
Schermafbeelding 2022 06 23 om 16.29.20 copy copy

 

Marseillepad (voorlopig ontwerp)

Het Marseillepad krijgt een extra groenstrook. Door deze groenstrook komt de warenmarkt dichter op de huizen en grotendeels op het fietspad te staan. In het ontwerp is wel meegenomen dat marktkooplieden hun vrachtwagens en busjes tijdens de markt die niet bij hun kraam mogen houden. De ontwerpers hebben daarbij contact gehad met de marktcommissie, die aangeven dat het gaat passen. Aanwezige bewoners gaven aan, het geen veilig idee te vinden. Bij een bewoner is in de huidige situatie al een keer een muur omver gereden. Vraag vanuit de zaal: Waarom de markt niet op de Markt? De gemeente gaf aan dat er gesprekken zijn geweest daarover met de marktcommissie. Zij willen niet telkens verhuizen als er een evenement op de Markt is.

Nicolaasplein (voorlopig ontwerp)


buro sant en co zoetermeer centraal park de dobbe plankaart1 1De ontwerpers zien het plein als een cultuurplein dat hoort bij de Dorpsstraat, maar zien kansen om het te betrekken bij het centraal park. Zij willen de functie van het plein wel behouden met toevoeging van kunst. Parkeervakken worden verplaatst en aangepast. Er komen groene perken op het plein. Het uitzicht op het water wordt groter. Het Pastoorbos wordt meer verbonden met het plein. De overkapping van het vroegere station blijft op het plein staan.
Vanuit de zaal wordt er aangegeven dat de perken op het plein een uitdaging worden voor de evenementenbranche. Er blijkt dat er geen overleg is geweest tussen ontwerpers, gemeente en organisatoren van evenementen die plaatsvinden op het plein. 


Volgende stap

Voor het zomerreces wordt er een voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad. Verwacht wordt dat deze na de vakantieperiode in behandeling wordt genomen. Bij akkoord gaat men verder in de ontwerpfase. Ontwerpers kunnen dan  de voorlopige ontwerpen uitwerken naar een definitief ontwerp.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-