Foto medicatieDe Zoetermeerse apotheken maken zich zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen volgend jaar. Met de campagne ‘Klaar met tekorten’ laten de apotheken hun stem horen.
Jarenlange strijd tegen zorgverzekeraars en de overheid heeft tot op heden nog niet geleid tot aantoonbare verbeteringen, en de problemen stapelen zich op. Gesprekken met beleidsmakers hebben plaatsgevonden, maar concrete verbeteringen zijn uitgebleven.
De kern van de problemen ligt in het rigide voorkeursbeleid van zorgverzekeraars, waarbij maandelijkse wijzigingen in vergoede medicijnen aan de orde van de dag zijn. Dit resulteert in beperkte alternatieven bij productie- of leveringsproblemen, met als mogelijk gevolg tekorten. Apothekers hebben zich tot nu toe behendig ingezet om alternatieven te bieden, maar de druk neemt toe.
In 2024 stappen DSW en ONVZ ook over op een geheel preferentiebeleid, terwijl Achmea het aantal medicijnen met preferentiebeleid uitbreidt. Deze veranderingen betekenen dat er geen verzekeringen meer zijn waarbij patiënten zelf een voorkeur kunnen aangeven. De apotheken waarschuwen dat medicatie per januari 2024 opnieuw kan veranderen.
De Zoetermeerse apotheken roepen op tot begrip bij wijzigingen van de medicatie. Hidde Siderius, Openbaar apotheker: “Uit eigen onderzoek blijkt dat 90% van de apothekersassistenten in Zoetermeer te maken heeft gehad met agressieve patiënten. Dit gedrag moet stoppen, en de apotheken benadrukken dat patiënten hun zorgen moeten uiten bij de zorgverzekeraar of de minister, en niet bij het apotheekpersoneel.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-