Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Een kerststal is pas een kerststal als…

Kennen jullie dat, voor de kerstdagen even een bezoekje aan de levende kerststal. Meestal aan de buitenkant van een kerk tegen de muur geplakt van wat bij elkaar geschraapte planken, geleende hokken, balen stro, hooi, gaas, gesponsorde buitenlamp en een voederbak. Kerkgangers die zich vrijwillig beschikbaar stellen om van dat materiaal een kerststal in en op elkaar te vlechten, kitten, spijkeren en schroeveren. Vervolgens kleden twee van hen zich om, verhullen hun uiterlijk met oude versleten lakens en jutezakken die de betaalde Piet van Sint achteloos achter heeft gelaten. Zo’n zak van een heilige, dat kan wel. Staat goed. Een vrouwelijke parochiaan, verkleed als heiligbeeld, komt met een half ontklede pop aanzetten. Omdat het haar pop is, mag ze er ook op passen, ze knielt ernaast. Kan ook zomaar buiten de kerk. Heel voorzichtig wordt dan het Chinese plastic in een voederbak gelegd en met stro verder afgedekt. Anders komt de pop niet door de kuisheidscommissie van de kerk. Bezoekers onnodig aan onnodig bloot blootstellen gaat ook in de kerstgedachte te ver. Dan moet het mooiste nog komen. Kijk, die ezel, stom maar dat geloof ik wel. Die koe, zo Fries als wat, maar in die context, ach, wie melkt erom. Meestal ook nog een kameel, waar vandaan? Woestijn kennen we in Nederland nog niet, nòg niet, dus dat blijft een vraag. Een schaap had gekund, maar een geit? Via het politieke geitepaadje waarschijnlijk. En dan, dan die lama. Een lama in een kerststal. Dat drie wijzen verdwalen in het donker, het licht zien en bij een stal terechtkomen, dat snap ik, maar een Lama? Gelukkig heeft de Nicolaaskerk in Zoetermeer daar wat op gevonden. Alles van hout en kunststof, niks geen bewegende beelden. Als het bezoek maar beweegt. Steun wakker dier en bezoek die stal eens.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-