Naar aanleiding van een ingediend burgerinitiatief van ‘Wij Zijn Zoetermeer’ heeft de raad de afgelopen paar maanden flink gedebatteerd over het betrekken van inwoners bij plannen van de gemeente. Hieruit is onder andere gekomen dat bij ieder plan het streven is om te komen tot de hoogst mogelijke vorm van participatie. Dit houdt in dat voorstellen samen met de inwoners tot stand komen.

raadzaalWZZ-voorzitter Leon van den Berg over dit resultaat: “De Zoetermeerse burgerij is als geheel de echte winnaar. Nu is immers klip en klaar afgesproken, voortaan in beginsel altijd te streven naar het hoogste niveau van participatie door de burgers. En als dat niet kan, moet het gemeentebestuur nadrukkelijk aangeven waarom niet”. Bij elk plan komt dan ook in ieder geval voortaan te staan hoe en wanneer de inwoners worden gehoord. Verder komt er – voorlopig op proef voor een jaar - een Samenspraakgroep van burgers met als kerntaak de gemeente te adviseren over hoe de burgers meer invloed kan worden gegeven. De groep gaat zelf uitmaken hoe ze gaat werken en ook de samenspraaktrajecten evalueren.

De SP wilde echter nog een stap verder. De SP is van mening dat de inwoners ook de agenda van de raad moeten kunnen bepalen. Daarom heeft SP een voorstel ingediend om eens per kwartaal samen met inwoners te spreken over onderwerpen die ook zelf de inwoners zijn aangedragen. Dit voorstel is door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

Fractievoorzitter Daniël Westhoek: “Dit voorstel, wat overigens ook voor een deel werd voorgesteld door vertegenwoordigers van 'Wij Zijn Zoetermeer', zorgt ervoor dat inwoners zich niet alleen via het spreekrecht kunnen richten tot de gemeenteraad, maar ook een dialoog of zelfs een debat aan kunnen gaan. En ik sluit niet uit dat dit zo af en toe ook kan leiden tot een raadsbesluit. Inwoners hebben goede ideeën, maar deze bereiken de raad maar zelden. Ik ben blij dat een meerderheid van de gemeenteraad dit voorstel van de SP heeft gesteund. Nu kunnen de inwoners ook echt de agenda van de raad gaan bepalen!”

Ook GroenLinks vindt het belangrijk om Zoetermeerders meer invloed geven. "Burgerparticipatie begint en eindigt met de houding van de gemeente ten opzichte van de inwoners," zo sprak GroenLinks-fractievoorzitter Jakobien Groeneveld in de raadsvergadering van maandag 25 november. Tijdens de bespreking van de kadernota van het college liet de fractie van GroenLinks weten dat burgers vanaf het begin van een plan van de gemeente om input gevraagd moeten worden: “Beginspraak”.

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-