4 mei herdenking3Moeten de winkels op 4 mei, Dodenherdenking, na 19.00 open blijven? Deze vraag, die wij afgelopen zaterdag op Facebook stelden, houdt ontzettend veel Zoetermeerders bezig. Met een aantal kijkers van 44.000 en bijna 1400 reacties ging Zoetermeer Actief viraal.

Een overweldigende meerderheid van de reageerders vindt dat de winkels gewoon dicht moeten blijven uit respect voor de overledenen.

Een aantal mensen snapt niet waarom deze vraag überhaupt gesteld wordt, zo vanzelfsprekend vinden ze het dat de winkels dicht blijven.  Veel lezers reageerden best heftig. René vraagt zich af waarom deze discussie gevoerd wordt: “Twee minuten is voor iedereen op de wereld bedoeld als voorbeeld voor vrede. Welke klootzak is hier op tegen?” Ook Karin vindt dat de winkels gewoon dicht moeten na 19.00 uur: “Er liggen al te veel tradities onder vuur in Nederland. Kunnen we misschien hiervan afblijven en respect hebben voor de mensen die voor onze vrijheid gevallen zijn? Als je het als winkelier van die twee uurtjes extra moet hebben, had je sowieso al geen goed draaiende toko." Wilma is ook vóór sluiten. Ze licht toe: “Het lijkt wel of we niet één dag meer buiten een winkel kunnen. Jaren terug moest je voor vier dagen eten in huis halen. Als nu de winkels dicht gaan, is er paniek. Laten die mensen ook eens gewoon vrij zijn. Ook Bianca vindt dat de winkels gewoon dicht moeten: “Die ene dag moet kunnen toch.” Astrid vindt dat alles dicht moet, “maar dan ook alles.” Ze heeft namelijk gemerkt dat sommige buitenlandse winkels wel open zijn na 19.00 uur. Ook Dineke pleit voor sluiting: “Dicht natuurlijk. Laten we gewoon  respect hebben voor degenen die voor onze vrijheid gestorven zijn.”

Andere oplossingen

Zo hier en daar zijn ook andere ideeën. Hilde bijvoorbeeld vindt dat de koopavond voor één keer naar de donderdag verplaatst moet worden, en is voor sluiting op 4 mei na 19.00 uur.

Volgens Wesley maakt open of dicht “geen zak uit, als je je klep maar twee minuten dicht houdt.’’

Een zeer klein aantal lezers is voor het in acht nemen van twee minuten stilte, maar vindt dat de winkeliers zelf moeten bepalen of ze open zijn. Zo ook Ruud: “Horeca, openbaar vervoer, havenarbeiders, ziekenhuizen gaan ook gewoon door, maar nemen wel die twee minuten stilte in acht.”

Van het aantal likes op deze vaag vinden 124 mensen de vraag leuk. 29 zijn verbluft, 11 verdrietig en 56 boos. De rest zit er tussenin.  

De volgende vraag wordt zaterdag weer op onze Facebookpagina gepubliceerd.

-advertenties-

-goede doel-