sander van der meerIn de kerstvakantie publiceren we jeugdinterviews met jongeren die graag over hun hobby of sport vertellen. Vandaag Sander van der Meer over zijn favoriete sport: honkbal.

 

Sander van der Meer is een ambitieuze jonge sportman van (nog maar) 14 jaar oud. Deze jongen is wel in het bezit van een NOC/NSF Belofte status en speelt bij één van de vier honkbal academies van de KNBSB. Helemaal gek van sport, iemand die alles op alles wil zetten om de top te bereiken. Dat is mede de reden dat hij op een topsport middelbare school in Den Haag zit, het Segbroek College, waar hij de HAVO hoopt te halen. Een school die sporters de juiste begeleiding kan geven en waar hun trainingen worden gefaciliteerd in combinatie met het juiste maar ook scherpe toezicht op hun schoolprestaties.

Zijn naam is Sander van der Meer uit Zoetermeer en zijn grote passie is honkbal. Een sport die niet direct tot de meest beoefende en meest bekende sporten in Nederland behoort. Dit ondanks dat Nederland tot de top van Europa behoort maar ook op wereldniveau vaak goede prestaties levert.

Wat is jouw grote droom?

Sander: “Het halen van de selectie van het Nederlands team, maar ik ga natuurlijk ook voor het honkbalavontuur in Amerika, uiteindelijk het Walhalla van het honkbal.”

Bijna iedere jongen of meisje die fanatiek zijn of haar hobby beoefend, heeft wel een idool al dan niet boven het bed hangen. Als we vragen naar het idool van Sander, is hij wat bedachtzaam omdat hij niet zozeer een idool heeft, maar wel een groot voorbeeld. Iemand die hem inspireert. Toevallig iemand met dezelfde achternaam maar… geen familie. Stijn van der Meer.

Is jouw familie ook betrokken bij je sport?

Sander is zich heel erg bewust van de offers die gebracht moeten worden door de andere familieleden. Want het is niet alleen het halen en brengen naar de verschillende wedstrijden, het is ook het begeleiden van hem als hij in het buitenland zijn wedstrijden moet spelen. Zijn vader vertelt er wel bij dat indien mogelijk er extra dagen gepland worden zodat het gezin ook nog een beetje vakantie heeft. Maar het is toch mooi meegenomen. Lekker mooie wedstrijden spelen en ook nog eens mooie steden en andere landen bezoeken.

Wat zijn jouw sterke punten?

Zijn gezichtsuitdrukking verandert in een vragende, misschien zelfs wel iets verlegen uitdrukking en hij haalt zijn schouders op. Het is ook best een moeilijke vraag als je een bescheiden jongen bent. Dan vermant hij zich, haalt diep adem, vertelt dan dat hij tot op heden het beste presteert als veldspeler liefst tussen de honken en dat hij er hard aan werkt om nog een betere slagman te worden, want dat mag nog wel wat verbetering.
Of hij nog een tip heeft voor zijn leeftijdgenoten. Jazeker, ga veel sporten, liefst honkbal.

Tekst: Adri Smits

-goede doel-