Foto Bram Berkien Loe van Belle copy

Loe van Belle, 19 jaar
Wielrennen, Team Jumbo Visma 


In de kerstvakantie publiceren we jeugdinterviews met jongeren die graag over hun hobby of sport vertellen. Vandaag Loe van Belle over zijn favoriete sport: wielrennen.

Loe van Belle een talent in het wielrennen van Zoetermeerse bodem. Hij komt uit een “fietsfamilie”, vader en moeder doen het voor de plezier en de kinderen doen allemaal mee aan wedstrijden. Naast z’n studie aan de Hogeschool Rotterdam krijgt het wielrennen de volledige focus.

                                    

Hoe lang train je al: 

“Ik ben sinds 2012 actief, toen was ik tien jaar oud. Ik ben begonnen in Leiden, bij LRTV Swift. Sinds begin 2021 ben ik voor de opleidingsploeg Jumbo Visma aan het rijden.”

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?:  

“Dat verschilt per week. Ik heb geen strak trainingsschema. De ene week is het 25 uur, de week erop is het 17 à 18 uur. Gemiddeld zit ik 20 uur per week op de fiets.” 

 

Doe je mee aan wedstrijden? 

“Ik doe mee aan internationale wedstrijden. Dit jaar heb ik geen EK of WK kunnen rijden. Oktober 2020 werd ik tweevoudig Europees kampioen. Ik rijd wedstrijden van Italië, Frankrijk, Slovenië, Kroatië tot aan Polen. Ik heb in tien verschillende landen gereden."

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?  

“Dat ik op 8 - en 14 oktober van 2020 Europees kampioen ben geworden met baanwielrennen. Er deden dertig deelnemers mee. Ik deed mee in de categorie onder 23 jaar, op het hoogste niveau. ”

 

Foto Bram Berkien Loe van BelleWat wil je bereiken?  

Loe zou heel graag in de Verenigde Staten, Canada en bijvoorbeeld Australië z’n wedstrijden willen rijden. Daarnaast zou hij ook graag wereldkampioen willen worden op de weg, maar daarvoor zou hij eerst moeten doorstromen van het development team naar de WorldTour formatie. Loe heeft z’n zinnen gezet om een heel jaar lang in de wereldkampioenentrui te mogen rijden.

 

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?  

Een reden dat Loe is begonnen met fietsen is dat hij tijdens de trainingen z’n hoofd kan leegmaken. Ook geeft hij aan dat je met wielrennen naar plekken gaat waar niet iedereen komt. Het reizen is ook een reden die de sport zo mooi maakt. 


Wat is belangrijk in jouw sport? 

“Je moet een goed uithoudingsvermogen hebben. Je moet hard durven en kunnen trappen.  Je moet over verschillende specialiteiten kunnen beschikken zoals: klimmen, tijdrijden en sprinten. Mentaal is belangrijk of je heel veel discipline kan opbrengen. Dat je gestructureerd te werk kan gaan. Bepaalde opofferingen doen zoals: niet naar dat éne feestje toe gaan, maar op tijd naar bed gaan. In het seizoen eet je heel erg gezond, je moet op gewicht blijven. In de maand november is het seizoen voorbij, dus dan kan je weer eten wat je wilt eten.” 

 

Wie is jouw voorbeeld? 

“Het is voor de hand liggend om ploeggenootjes uitkiezen zoals: Wouter van Aert, Primož Roglič. Dat zijn de beste renners op dit moment. Dan is Mathieu van der Poel als Nederlander ook heel gaaf om te zien hoe hij koerst en aanvalt. Deze drie renners kan ik beschouwen als een idool.”

 

Wat is de hoogst haalbare wedstrijd in jouw sport? 

“Het meest zeldzame is de Olympische Spelen. Die wordt het minst georganiseerd, maar één keer in de vier jaar. Dan heb je de grote rondes, namelijk de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Daarnaast heb je ook de EK en WK.”

 

Heb je iets heel leuks, aparts of iets grappigs meegemaakt met je sport? 

Tijdens de wedstrijden ziet Loe verschillende mensen langs de weg staan. Soms een muziekband, z’n naam wordt op de weg geschreven of zijn naam wordt geroepen door mensen die hij helemaal niet kent. In Frankrijk hoorde hij: ‘Hup Loe, hup Loe’, dat zorgt voor een grote glimlach bij hem. 

 

Heb je andere hobby’s of sporten? 

Loe is het fietsen zelf. Alles is aan wielrennen gerelateerd. Van baanwielrennen, wegwielrennen, mountainbiken, af en toe in de winter wordt er geschaatst mits er ijs ligt, soms hardlopen.
 

Heb je een mening over Col Du Zoetermeer?

Col Du Zoetermeer is een plan om bij SnowWorld een wielerbaan te bouwen die naar de top van de piste van SnowWorld leidt en zo een flinke klim oplevert voor de wielrenners.

“Het zou supergaaf zijn als het er komt. Er is al een klein heuveltje bij SnowWorld, als ze die willen verlengen en verhogen zal zijn vruchten afwerpen. Als je kijkt naar Col Du Vam in Drenthe wat voor publiciteit dat oplevert. Dan zou de Col Du Zoetermeer een boost moeten opleveren aan de omgeving en het wielrennen zelf.”

 

Heeft de regio dit wel nodig?

“Ja, op zich heeft regio heel veel mooie fietsweggetjes, maar als je kijkt naar Utrecht met de Utrechtse Heuvelrug, Overijssel met de Holterberg, Drenthe heeft de Vamberg, Limburg heeft de Limburgse heuvels. Dan blijft Zuid-Holland een beetje achter.  Co Du Zoetermeer nodigt uit om mensen een andere route te laten gebruiken."

 

Ga jij er gebruik van maken?

“Dat zeker, ik zal er dan een aantal keer per week te vinden zijn. Dat ik daar mijn trainingen doe en daarna rustig naar huis fiets.”

Tekst: Renaldo Korst
 Foto's: Bram Berkien

-goede doel-