JayIn de kerstvakantie publiceren we jeugdinterviews met jongeren die graag over hun hobby, passie of sport vertellen. Vandaag JAY In den Bosch over zijn passie: zingen, maar ook muziek schrijven én produceren. 

Vertel eens iets over jezelf? Woon je in Zoetermeer, woon je alleen of nog thuis, hoe ziet jullie gezin eruit? 

Ik ben JAY in den Bosch, JAY is mijn artiestennaam. Ik ben op 3 december van dit jaar 20 jaar geworden, en woon nog bij mijn ouders thuis in Zoetermeer. Ik ben enig kind, wel hebben we nog een hond, genaamd Yuta. 

Ben je geboren en getogen in Zoetermeer? 

Jazeker, ik ben een geboren en getogen Zoetermeerder. 

Hoe lang maak je al muziek? 

Generale 87Ik ben van jongs af aan al met muziek bezig, ik zing al zo lang als ik me kan herinneren. Ik heb gespeeld bij Greg&Baud, ondermeer in de musical Ciske de Rat. Vroeger was ik vooral bezig met het opnemen van covers, maar dan wel op zo'n manier dat ik een nieuwe mix van de bestaande nummers maakte, met een nieuwe, eigen sound. Maar ik wilde ook heel graag zelf gaan produceren en schrijven. Ik zit al heel lang op zangles, heb sinds 7 jaar ook een eigen zangcoach en zij was degene die me motiveerde om mee te doen met een wedstrijd van de lokale radiozender Radio Midvliet, in het programma Click Track. Er was voor 2 finalisten een songwriterssessie te winnen, maar het ging me niet zozeer om het winnen daarvan, als wel om het meedoen, het leren, de ervaring opdoen bij mensen die er veel verstand van hebben. 

Maar ik won! En samen met de andere finalist mocht ik een songwriterssessie van 3 uur doen bij Debora Hulskamp, een bekroonde singer-songwriter. Ik dacht écht dat ik niet kon schrijven, maar onder haar begeleiding ontstond mijn nummer ‘In the moment'. Bovendien werd niet alleen het nummer geschreven, maar werd er ook een demo van gemaakt en werd het nummer uitgebracht op de streamingdiensten. En toen leek het wel of alles op zijn plaats viel, ik heb er sinds dat moment geloof in dat ik wel kan schrijven en vanaf toen heb ik al zoveel nieuwe muziek geschreven! 

Hoeveel uur per dag ben je met muziek bezig? In combinatie met school? 

JayIk ben eigenlijk heel de dag met muziek bezig, met zingen, schrijven en ook met producen. Ik was klaar met mijn HAVO en heb toen een tussenjaar genomen om te overdenken wat ik nu verder wilde gaan doen. Toen zag ik een advertentie voorbijkomen van een school voor een producersopleiding. Ik vond producen naast zingen en schrijven al heel erg leuk, dus dit leek me precies de vervolgopleiding die ik nu wilde. De opleiding zou 1 jaar duren en wat me vooral aansprak, was dat er heel veel vrijheid was om zelf je tijd in te plannen en te bepalen hoeveel tijd je aan welk onderdeel wilde besteden. Ik ben dan ook in februari van dit jaar met die opleiding begonnen en ik heb er echt heel veel van geleerd. Als ik straks klaar ben, heb ik alles geleerd wat er te leren valt qua producen en kan ik daarmee verder gaan. 

Werd je door je ouders gestimuleerd om muziek te maken? 

Mijn ouders staan helemaal achter me, ze willen vooral dat ik gelukkig ben en ze vinden dat ik mijn dromen moet najagen. Ik ben nog jong, mocht een carrière in de muziek uiteindelijk toch niet worden wat ik me erbij had voorgesteld, dan kan ik altijd nog iets anders gaan doen. Sowieso wil ik in ieder geval in de toekomst een HBO-opleiding gaan volgen, je hebt tegenwoordig minimaal HBO nodig als je ergens een goede baan wilt vinden. 

Heb je al eens voor publiek opgetreden? 

Jazeker. Dat begon al op de middelbare school, waar ik aan iedere kerstopvoering en open podium meedeed, maar verder ook op dorpsfeesten (bijvoorbeeld in Zoeterwoude) en natuurlijk ook in de musicals van Greg&Baud. 

Wat vind je zelf je beste optreden of prestatie tot dusverre? 

Live optreden met mijn eigen nummers. Het is zo spannend om te zien hoe mensen op jouw nummers reageren, dat is toch heel anders dan met covers optreden. In de nummers die je zelf schrijft leg je zoveel van jezelf, dan wil je natuurlijk heel graag dat het publiek dat ook ervaart en de muziek mooi vindt. 

Zou je ooit mee willen doen aan een talentenjacht zoals The Voice of Holland? 

Dat weet ik eigenlijk niet, dat heb ik nog nooit zo over nagedacht. Maar nu je het zegt: ik ga daar eens goed over nadenken, misschien is het wel een goed idee. 

Wie zie je als je grote voorbeeld? 

Ik heb grote bewondering voor Tate McRae, een Canadese singer-songwriter die al heel jong een hit had met het nummer ‘You broke me first'. Zij is echt heel goed, ze kan zingen, schrijven én dansen. En dan natuurlijk Beyoncé, die is echt de absolute top. 

{"source_sid":"3DCB7FB4-DA3E-479A-983B-6ECB7C13993D_1622154659539","subsource":"done_button","uid":"3DCB7FB4-DA3E-479A-983B-6ECB7C13993D_1622154659531","source":"other","origin":"gallery"}Wat vind je het allerleukste, zingen of nummers schrijven? 

Het liefste wil ik gewoon een mix van alles doen: zingen, schrijven, producen, dansen. Zodat er een compleet plaatje ontstaat. Ik wil me dus zeker ook nog op dansen, choreografie, gaan toeleggen.  

Heb je naast je school en je muziek nog tijd voor andere hobby's? 

Nee, eigenlijk niet. Ik ben vooral bezig met mijn producersopleiding en daarnaast natuurlijk met mijn muziek: zingen én schrijven.  

Tot slot: is er nog iets wat je wilt meegeven aan de jeugd van Zoetermeer die ook in de muziek verder wil, een advies of een tip? 

Het allerbelangrijkste wat ik kan adviseren is: blijf dicht bij jezelf. Jaag je dromen na die je hebt, laat je niet tegenhouden. Je wilt later geen spijt hebben van dingen die je niet hebt gedaan, dus pak die kansen nu gewoon en kijk wat het wordt. Als het op niets uitloopt, kun je in ieder geval zeggen dat je het hebt geprobeerd. 

Tekst: Vera Voogt

-goede doel-