image 6487327 1In de zomervakantie plaatsen we jeugdinterviews met kinderen die vertellen over hun sport. Vandaag het interview met Zoë Kindt over haar favoriete sport: rolstoeldansen.

Leeftijd 13 jaar
Sport + vereniging rolstoeldansen bij Jessica dansen met haar moeder.

Hoe lang train je al?

Bijna 1,5 jaar

Hoe vaak train je per week?

Ik train één keer per week een uur. De training duurt eigenlijk  1,5 uur, maar dat kost mij teveel energie. Het eerste halfuur van de training dat bestaat uit fun dansen sla ik over. Ik vorm een duo met mijn moeder omdat ik gestart ben in coronatijd en we contact met anderen zoveel mogelijk wilden vermijden. Daarnaast waren er niet genoeg duo’s met een staande partner om een groep te vormen. Ik vind het ontzettend leuk om dit samen met haar te doen. Het is een gezamenlijke passie geworden.

 

Waarom rolstoeldansen?

Mijn moeder zag op Facebook iets over de Chacha club en Chacha bokaal op de pagina van mijn oude school. Zij kwam toen op de website van Jessica dansen en zag dat je daar ook rolstoeldansen kon doen. Na een proefles was ik verkocht.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

Nog niet. Ik vind dat heel spannend, maar na veel vragen en wat aandringen van onze lerares ga ik in oktober voor het eerst een wedstrijd dansen. Ik moet daarvoor nog wel de paso doble en de Weense wals leren. Wij kunnen alleen nog maar meedoen aan Nederlandse wedstrijden, in het buitenland moet een paar verplicht een man en vrouw zijn. In Nederland mogen ook 2 vrouwen of 2 mannen samen dansen.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Nog niet zo lang geleden heb ik afgedanst voor brons. Ik ben geslaagd met hele mooie cijfers. Waar ik erg  trots op ben. Tijdens hetimage 50393345 binnenkomen van de deelnemers van de rolstoelvierdaagse hebben we een dansdemonstratie gegeven op het Promenadeplein. Ik vond dat best spannend, maar het ging heel goed. We hebben veel positieve reacties gekregen.

Wat wil je bereiken?

Afdansen voor zilver en goud, meedoen aan wedstrijden. Het allerbelangrijkste is het plezier dat ik erin heb. Wij hebben een hele leuke groep, de lessen zijn erg gezellig. Daarnaast is het dansen goed voor mijn lichaamshouding.

Wat vind je het leukst aan jouw sport?

Het allerleukste vind ik de Samba dans omdat het een enorm vrolijk up tempo dans is.

Wat is belangrijk in jouw sport?

Een goede houding, het onthouden van de dans en het tellen van de stappen binnen de dans. Rekening houden met je partner. Het allerbelangrijkste is het plezier dat ik heb in dansen.

Wat is de hoogst haalbare wedstrijd in jouw sport? Zou jij er zelf aan mee willen doen?

image 6487327Het hoogst haalbare zijn de wereldkampioenschappen. Ik heb er nog niet over nagedacht of ik daaraan wil deelnemen. Wij moeten dan eerst nog twee nieuwe dansen leren. Ik kan alleen in Nederland samen met mijn moeder wedstrijd dansen. Bij wedstrijden buiten Nederland moet een duo bestaan uit een vrouw en een man. Ik vind een wedstrijd doen in Nederland al enorm spannend, meedoen met grotere events denk ik dus nog niet over na!

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?

De dansdemonstratie was heel erg leuk om te doen. Hopelijk zijn er nu mensen die dat gezien hebben en ook komen rolstoeldansen.

Heb je andere hobby’s of sporten?

Ik knutsel heel graag. Ik vind knuffelen van onze katten echt heel leuk en gezellig om te doen. Vroeger heb ik ook nog aan yoga gedaan. Door mijn lage energieniveau red ik het niet om dat erbij te doen.

Hoe werkt het rolstoeldansen?

Binnen het rolstoeldansen heb je diverse categorieën. Combidansen: één iemand in een rolstoel en een staande partner. Duodansen:image 6483441 beide dansers zitten in een rolstoel. Beide varianten hebben een andere manier van dansen. Elk met andere bewegingen en telling. Ik dans nu duo met mijn moeder, die special daarvoor een rolstoel heeft aangeschaft. Op het moment dat ik alle dansen in de duo variant kan dansen dan gaan we die dansen in de combidans variant leren. Mijn moeder wordt dan de staande persoon. 

Ik wil heel graag dat er meer aandacht en deelnemers voor deze sport. Rolstoeldansen is zo leuk en goed voor je. Naast leren dansen leer je ook veel mensen kennen. En we willen juist graag meer kinderen betrekken. Die het leuk vinden om te komen rolstoeldansen. Dit kunnen rolstoel gebonden kinderen zijn, maar dat hoeft niet natuurlijk. Iedereen mag hieraan meedoen. Rolstoeldansen kan in iedere rolstoel. Volledig elektrisch of handbewogen. Echt iedereen kan hieraan meedoen, van jong tot oud.


Tekst: Monica Lausberg

Alle jeugdinterviews vind je hier terug: https://www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

-goede doel-