In de zomervakantie plaatsen we jeugdinterviews met kinderen die vertellen over hun sport. Vandaag vertelt Ali Akbar Safdari over zijn sport Drakenbootvaren.

ali drakenboot
Leeftijd
Ik ben 14 jaar jong


ali drakenboot2Sport + vereniging
Ik doe aan drakenbootvaren bij The Dutch Dragons.
Het begon allemaal in groep acht. Veel mensen dachten eerst hé, wacht, drakenboot? Toen zei mijn juffrouw: “Ja, we gaan naar het Noord-Aa-strand en dan aan drakenbootraces doen.” Iedereen moest eerst lachen. Drakenbootraces, wat is dat nou? Een draak op een boot ofzo?
Het duurde ongeveer een uur of twee en nadat we klaar waren konden we ons inschrijven. Ik heb mij eerst niet ingeschreven want ik dacht, toch niet. Maar de twee die zich wel hadden ingeschreven hadden geen zwemdiploma en daarom vroeg de juffrouw wie er dan wel zou willen. Toen stak ik mijn hand op. Ik wilde het een tweede kans geven, want het was het leuk op het water.
Na één training vond ik het wel heel leuk. Alle teamgenoten, wat ze daar deden. Toen besloot ik om op deze sport te gaan.
Voordat je aan deze sport begint, heb je een zwemdiploma nodig?
Ja, je moet een zwemdiploma hebben. Want als de boot gaat omkieperen, dan moet je wel kunnen zwemmen. Anders ga je verdrinken.


Hoe lang train je al?
Ik train daar al 3 jaar


Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?
Ik train 1 of 2x in de week


Doe je mee aan wedstrijden?
Ja, ik ga elke wedstrijd mee van mijn team.
Bekendste wedstrijden in Nederland zijn Alkmaar, de wedstrijd op de Bosbaan en in Leiden. In Duitsland heb je wedstrijden in Borken.


En hoeveel kilometer leggen jullie af bij elke wedstrijd?
Er zijn drie soorten wedstrijden. 200 meter, lange afstand, 500 meter en 2 kilometer. 2 kilometer is heel cool om te zien als je niet in de boot zit. Want dan zie je alle boten achter elkaar de rondjes maken. Dan is één ronde meestal één kilometer of soms 500 meter.
Het NK in Amsterdam was heel spannend. Dat was heel groot. Heel veel Nederlandse teams. Er waren ook Chinezen, Duitsers en Amerikanen. Toen zag ik hoe internationaal Drakenboten zijn. En toen zag ik hoe hun kracht was, wat zij konden. En daar was ik wel van onder de indruk. Ik vond het heel spannend om tegen hen te racen.


Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Dat ik teamcaptain was.

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Dat je in de boot zit met 20 andere mensen. Ik beleefde dat niet vaak totdat ik op drakenbootvaren zat.


Wat is belangrijk in jouw sport?
Dat je je techniek goed doet en mee gaat met het tempo.

Heb je andere hobby’s of sporten?
Ja, ik ga wel eens suppen met anderen en gamen

Interview: Ferydon Sedigi en Sacha van Vlaardingen

Alle jeugdinterviews vind je hier terug: https://www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

-goede doel-