IMG 1667U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straatnaam van de week', hebben wij dit voor u uitgezocht.
Deze week: de Rosweide in Seghwaert.

 

rosweide IMG 1666
 IMG 1673  IMG 1669

  

Betekenis van de straatnaam

3607669100 08964dda29In eerste instantie is een ros een verouderd synoniem voor een paard. Wanneer ros als een bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt, gaat het om de kleur ros. Dit is een koperachtige, rode kleur die bijvoorbeeld door de kapper wordt gebruikt als hij een roodachtige haarverf gebruikt. Deze twee opvattingen van ros kunnen we natuurlijk ook leuk combineren. Een rossig ros zou een rood paard zijn!

 

Taalkundig

Vanaf 1920 wordt ‘ros’ niet alleen gebruikt voor paarden. Het werd een metafoor voor nieuwere vervoersmiddelen. Zo werd een locomotief al snel een ijzeren ros genoemd en een fiets was ineens een stalen ros. 

Er bestaan nog meer verschillende betekenissen van het woord 'ros'.

  • Als iemand het heeft over 'de rossige buurt in Amsterdam', heeft diegene het over de hoerenbuurt.
  • Daarnaast is 'Ros' een schotse meisjesnaam
  • In de computerwereld is ROS een afkorting voor Read Only Storage. Dat is data die je alleen kunt bekijken, maar niet kunt aanpassen. 

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 

Tekst: Lucia van den Brink
Foto's: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-