dunantstraat2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: de Dunantstraat in Driemanspolder.

 

dunantstraat  20121224 9050

 

Betekenis van de straatnaam

dunantHenri Dunant zullen veel mensen van naam kennen, omdat hij (mede-)oprichter van het Rode Kruis is. Dunant kwam tijdens een zakenreis in de bloederige Slag om Solferino terecht. Geschrokken van de vele gewonden en doden spoorde hij lokale vrouwen aan om medische hulp te verlenen, waarmee het idee voor het Rode Kruis geboren werd. Na de oprichting van het Rode Kruis in 1863 had Dunant het ideaalbeeld dat hulpverleners neutraal moesten zijn in een conflictgebied. Dit idee werd in eerste instantie bekritiseerd, maar is uiteindelijk de standaard geworden die wij nu nog kennen. Henri Dunant kreeg in 1901 de Nobelprijs voor de Vrede.

8 mei
Zijn verjaardag, 8 mei, wordt nog steeds herdacht als de Wereld Rode Kruis en de Rode Halve Maan dag (een zusterorganisatie van het Rode Kruis in islamitische gebied).

 

Meer informatie

Henri Dunant is tevens degene waaraan we de afspraken van de Conventies van Genève te danken hebben. Bij de eerste conventie van Genève werd besloten dat het verdrag levens moest redden, het lijden van gewonde en zieke soldaten verminderen en burgers beschermen met hulp. Meer hierover valt te lezen op Wikipedia  en Nobelprize.org.

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 

 Door: Lucia van den Brink

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-