egelskopvaart2

egelskopvaart3U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Egelskopvaart in Seghwaert

 

 

egelskop2Betekenis van de straatnaam

De Egelskop is een plantje dat graag groeit aan de slootkant of zelfs in laag water. Het is een onopvallend bosje gras, maar wanneer je eens goed kijkt dan heeft het kleine ronde bolletjes (ook wel hoofdjes genoemd) met stekeltjes. Hier komt de naam Egelskop vandaan. In Nederland zijn er vier soorten te vinden. De kleine Egelskop begint in juni te bloeien en gaat daar de hele zomer mee door.

 

Achtergrondinformatie

De vier Nederlandse egelskoppen:

·         Drijvende egelskop (Sparganium angustifolium)

·         Kleine egelskop (Sparganium emersum)

·         Grote egelskop (Sparganium erectum)

·         Kleinste egelskop (Sparganium natans)

De wetenschappelijke naam van Egelskop is Sparganium. Het Griekse ‘sparganon’ betekent ‘band’ of ‘riem’. Hiermee wordt de lintvormige vorm van het blad omschreven. In het voorjaar is het erg moeilijk om een Egelskop te onderscheiden van andere  grassoorten zoals liesgras of de gele lis. Wanneer de witte ‘hoofdjes’ komen is het duidelijk dat het Egelskop is. De mannelijke bloemetjes bloeien eerst en later de vrouwelijke, zodat er kruisbestuiving plaats kan vinden.

egelskopvaart

Meer informatie

hortus-arcadie.nl/Plantvdweekarchief/egelskop

zoetermeer.straatinfo.nl/Egelskopvaart

wilde-planten.nl/grote-egelskop

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Door: Mark Neijssel 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-