rakkersveld1U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Rakkersveld in Palenstein

 

Betekenis van de straatnaam

Het woord rakker heeft verschillende betekenissen. Kinderen herkennen de naam Rakker van het hondje dat de hoofdrol speelt in ‘Lady en de vagebond’ van Disney. Rakker als zelfstandig naamwoord wil zeggen: ‘iemand die stout is’. Maar een Rakker kan ook een gerechtsdienaar zijn, de rechterhand van de Schout. "Daar komen de Schout en zijn Rakkers!" betekende dan ook lange tijd dat het oppassen geblazen was voor wetsovertreders.

 

rakkersveld4 rakkersveld3
Rakkersveld in 2014  
IMG 1686 IMG 1691
Rakkersveld in 2021, de straat wordt compleet verbouwd in de renovatie van Palenstein

 

Achtergrondinformatie

Schout-bij-nacht Bloys van Treslong 1807
Schout bij nacht Bloys van Treslong, 1807

Een schout was in het verleden een ambtenaar met bestuurlijke en gerechtelijke taken. Hij moest de openbare orde handhaven. Tegenwoordig zouden wij hem burgemeester of korpschef noemen. Een Rakker hielp hem bij deze taken en wij zouden hem nu politieagent kunnen noemen. De Rakkers droegen geen uniformen, dat kwam pas veel later. Ook het salaris was niet geweldig. Het was een taak op afroepbasis, de ‘agent’ van toen deed zijn diensten naast zijn vaste werk.

Het is erg opvallend dat we in de Nederlandse taal het woord Rakker gebruiken voor zowel de politie als de dief. Als hulpje van de schout staat de Rakker aan de goede kant van de wet, maar als Rakker de vagebond wil hij de wet nog al eens overtreden!

Het woord Rakker is mogelijk afgeleid van ‘racker’ (viller, beul, doodgraver of werktuig). Maar ook kan het komen van ‘rakken’ (schoonmaken). In het zuiden van Nederland gebruikt men het werkwoord rakken, wat ‘woest lopen’ betekent.

 

Meer informatie

wikipedia.org/wiki/Schout

politieacademie.nl/kennisenonderzoek/Deschoutzijnrakkers

  

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 

Door: Mark Neijssel

 Foto's: Esther van der Burg

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-