paltelaan3U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Dr. J.W. Paltelaan in Dorp

 

 paltelaan1  paltelaan2

Betekenis van de straatnaam

Dr Jacobus Willem Palte was huisarts in de dorpen Zoetermeer en Zegwaart. Hij leefde van 1882 tot 1955.

In Zoetermeer waren twee dokterswoningen: tegenover het oude postkantoor en aan de Dorpsstraat 86. Nadat enkele dokters elkaar snel waren opgevolgd, betrok dokter Jacobus Willem Palte een woning aan de Molenweg, de huidige Stationsstraat 49-51. Dokter Palte bezocht zijn patiënten altijd per motorfiets, een echte Harley Davidson.

Huisarts was in die tijd een zwaar beroep: je moest 24 uur per dag zeven dagen per week klaar staan voor je patiënten. Er waren nog geen doktersposten en ook was er nog geen vervanging zoals nu. De enige vakantie die een dokter had, was als hij zelf ziek was. Dan moest hij vervanging regelen, die vanuit een andere plaats in de omgeving moest komen.

Bijzonderheid: hij was ook de dokter van Burgemeester Waaijer.

Dr J W Palte met zijn dochter op de motor

Informatie en foto: Oud Soetermeer

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-