balthasarschansU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Balthasarschans in Noordhove.

 balthasarschans3  balthasarschans2Betekenis van de straatnaam
Balthasar Florisz van Berckenrode was een Nederlandse kaartentekenaar waarnaar een straat op het kunstmatige eiland in Noordhove vernoemd is. In 1629 maakte hij een kaart van Holland en West-Friesland die later nog lang het voorbeeld is geweest voor andere kaarten. Hiermee zette hij Zoetermeer en omgeving voor het eerst op de kaart. Daarnaast heeft hij ook kaarten van Amsterdam en Rotterdam gemaakt, in beide steden zijn ook straten naar hem vernoemd. 

Balthasar Florisz is geboren in Delft, in een belangrijke 17e-eeuwse landmeters- en cartografenfamilie. Als 20-jarige leverde hij zelf al kaarten aan de admiraliteit te Rotterdam. In die tijd gingen kaarten een belangrijke rol spelen, met name in tijden van oorlog. 

Van 1619 tot 1641 woonde en werkte Balthasar Florisz te Amsterdam. In 1641 verhuisde hij naar Den Haag nadat hij tot be√ędigd landmeter voor de Staten Generaal was benoemd. Hij heeft hier echter niet lang gewoond, hij stierf al in 1645.

 

Achtergrondinformatiebalthasar
Op de website van het Rijksmuseum Amsterdam kun je de kaart die Van Berceknrode van Amsterdam maakte, bekijken. Meer informatie Wikipedia
Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-