mccormickstraatU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

 Deze week: de John McCormickstraat in Dorp

 mccormickstraat2  mccormickstraat3

 

 Een gewone Amerikaanse jongen

John McCormick was een boordschutter in een Amerikaanse bommenwerper. Op 2 augustus 1921 werd in het stadje Scranton in de Amerikaanse staat Pennsylvania John E. McCormick geboren. Hij groeide als een gewone Amerikaanse jongen op in zijn woonplaats. Aan zijn rustige leven kwam een eind met de start van de Tweede Wereldoorlog. Zoals veel andere Amerikaanse jongens ging ook John McCormick in dienst.

johnmccormickOp 22 februari 1945 kwam er een gevechts opdracht binnen waarbij het de bedoeling was het Duitse terrein van de spoorwegen in Nordhausen te bombarderen. Na een overleg vertrokken 31 bommenwerpers voor hun opdracht. Maar op de terugweg was het vliegtuig door zijn brandstof heen. Het vliegtuig moest een noodlanding maken en kwam terecht in Zoeterwoude. De gehele bemanning overleefde de crash.

John vluchtte en kwam terecht in een hooiberg van hoeve 'Voorzorg' in Zoetermeer. Daarna werd hij overgebracht naar een jachthuis in Zevenhuizen. Op zondag 29 april 1945 kwam John McCormick om het leven bij een gevecht met een groep Duitsers.
Doordat er een ernstig voedsel te kort was onder zowel de Nederlandse bevolking als bij de Duitsers hadden de Duitsers een speciale manier om vis te vangen bedacht, in de Rotte nabij het jachthuis gooiden de Duitsers handgranaten, door de onder water ontstane druk door de ontploffing van de handgranaten kwamen de vissen boven drijven die de Duitsers daarop als maaltijd konden gebruiken.
Bij het vissen door de Duitsers dachten de mensen die zich in het jachthuis verscholen dat de Duitsers het op hen voorzien hadden, waarop zij met de wapens die ze hadden de Duitsers aanvielen, van de groep van zes Duitsers werden er vijf neergeschoten. Een Duitser wist te ontvluchten en haalde versterking, waarop vrij snel door de Duitsers het jachthuis werd aangevallen. Bij dit gevecht is ook John Mc Cormick om het leven gekomen.

Op de Geerweg in Zoeterwoude staat op de plaats waar het vliegtuig neer stortte staat nog steeds een herdenkingspunt.

 

Bijzonderheden:

  • het vliegtuig de jolly duck in 1944John ligt begraven in de Nederlandse Hervormde Kerk in de Dorpsstraat.
  • Het was de wens van de vader van John dat zijn zoon in Zoetermeer begraven zou blijven en niet zou worden overgebracht naar een Amerikaanse militaire begraafplaats of naar de Verenigde Staten.
  • In Zoetermeer hebben wij een gelijknamige scouting vereniging, vernoemd naar verzetsheld John Mc Cormick. Deze link geeft u een overzicht van alle scoutingverenigingen in Zoetermeer.

 

Verder lezen/bronnen:

www.johnmccormick.nl

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 

 Door: Kelly Need

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-