kurosawastrookU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Kurosawastrook in De Leyens

 

Betekenis van de straatnaam
Akira Kurosawa (1910-1998) was een Japanse filmregisseur, woonachtig in Tokio. Kurosawa was ook een getalenteerd schilder. In aanvulling op het script schilderde hij de scènes van zijn films, zoals hij zag dat ze moesten worden. Kurosawa staat bekend als een regisseur die geloofde in het goede van de mens en de dienstbaarheid.

kurosawastrook2 kurosawastrook3


Achtergrondinformatie
Akira-Kurosawa-001Kurosawa staat voornamelijk bekend om zijn films uit de jaren vijftig en zestig, ook al bleef hij tot op zeer hoge leeftijd films maken. Daarnaast schilderde hij ook en maakte vaak schilderijen van scenes uit zijn films. De meeste van zijn films zijn bewerkingen van toneelstukken van Shakespeare, onder meer Hamlet (De slechten slapen goed), King Lear (Ran) en MacBeth (Troon van Bloed). Tot 1964 filmde Kurosawa in zwart-wit. Daarna begon hij in kleur te werken. De meeste films spelen zich af in het feodale Japan, tussen 1300 en 1700 na Christus.

Een aantal van zijn films zijn in het westen opnieuw opgenomen. Zo is The magnificent seven gebaseerd op The seven samurai en a Fistful of Dollars is gebaseerd op Yojimbo.

 

  • akira kurosawa2De film Rashomon (1950) won prijzen op het filmfestival van Venetië en een Oscar voor de beste buitenlandse film. Hiermee verwierf de regisseur bekendheid in het Westen.
  • In zestien films die tussen 1948 en 1964 werden opgenomen, werkte Kurosawa steeds samen met dezelfde acteurs. In 1964 kwam hier verandering in toen de regisseur in kleur begon te werken en zijn stijl aanpaste.
  • Na het floppen van de film Dodesukaden (1970), die ging over mensen die op een vuilnisbelt leefden, deed Kurosawa een poging tot zelfmoord.
  • Hij maakte zijn laatste film, Madadayo, vijf jaar voor zijn dood. Kurosawa is hiermee een van de weinige regisseurs die zo'n lange carrière had.

rashomon

Film: Kurosawa krijgt een Oskar

 

Meer informatie
www.akirakurosawa.com

nl.wikipedia.org/wiki/Akira_Kurosawa

www.youtube.com/

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Martha Pelkman en Leo Hoekstra 

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-