U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: de Van Leeuwenhoeklaan in de wijk Driemanspolder.
Betekenis van de straatnaam
Van Leeuwenhoek is de achternaam van Antonie, geboren te 1632 te Delft. Hij heeft een uitvinding gedaan die niet alleen belangrijk voor Nederland was, maar voor de hele wereld. Het begon heel eenvoudig. Rond 1653 begon Antonie een winkel in linnen, garen en band. Om zijn stoffen te controleren gebruikte hij een vergrootglas. Het vergrootglas dat hij gebruikte, dat 3x vergrootte, beviel hem echter niet. Hij leerde zichzelf glasblazen, slijpen en polijsten en kreeg het voor elkaar zeer goede lenzen te maken die hij kon gebruiken als loep. Hij bereikte daarin een perfectie die in zijn tijd door niemand werd geƫvenaard.
Van Leeuwenhoek blijkt in de praktijk onvoldoende voldoening te halen uit zijn gewone werk en werkt naast zijn werk in de winkel de lenzen uit tot voor die tijd zeer geavanceerde microscopen. Daarmee is hij talloze biologische verschijnselen gaan onderzoeken. De Delftenaar geeft bijvoorbeeld als eerste ter wereld beschrijvingen van bacteriƫn.
Hij deelde zijn bevindingen door middel van brieven aan enkele bekende Nederlanders op wetenschappelijk gebied. Een van deze Nederlanders, de Delftse arts Reinier de Graaf, was onder de indruk van zijn werk en introduceerde hem bij het gezaghebbende Royal Society in Londen. Zo komt uiteindelijk het balletje aan het rollen en wordt hij in hun gelederen opgenomen. Uit de onderzoeken van Van Leeuwenhoek is de nieuwe wetenschap microbiologie ontstaan.
Antonie van Leeuwenhoek is 90 jaar oud geworden, hij stierf op 26 augustus 1723 in Delft.
Opmerkelijk detail:
-in de tijd van Van Leeuwenhoek ontplofte er een buskruitopslag in Delft, wat een deel van de stad platlegde. Delft lag toen waarschijnlijk vol met gebroken glas. Vermoed wordt dat Antonie dit glas gebruikte voor de lenzen in zijn microscopen.
- Van Leeuwenhoek bestudeerde met zijn microscoop ook zaadcellen en ontdekte dat deze 'wild bewogen met een staart'.
Bronnen:
https://historiek.net/antoni-van-leeuwenhoek-1632-1723/413/
https://wikikids.nl/Antoni_van_Leeuwenhoek
Tekst: Shirley Weemeijer
Foto's: Miroslav Buhac
Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld