U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Boerhaavelaan in Driemanspolder.
De Boerhaavelaan is vernoemd naar Herman(us) Boerhaave. De Boerhaavelaan kruist de Van Leeuwenhoeklaan, vernoemd naar Antoni Van Leeuwenhoek. Dat is niet geheel toevallig, want beide Nederlanders waren – en zijn nog steeds – in wereld opzicht erg belangrijk. Ze leefden ook in ongeveer dezelfde tijd, en ook nog eens in ongeveer hetzelfde deel van Nederland. Antoni was 36 jaar toen Herman Boerhaave op 31 december 1668 geboren werd. Herman Boerhaave is in Voorhout geboren, maar heeft bijna zijn hele leven in Leiden gewoond. Antoni van Leeuwenhoek kwam uit Delft. Zie ook Van Leeuwenhoeklaan.
Wie was Boerhaave?
Boerhaave was een Nederlands arts, anatoom, botanicus, scheikundige, hoogleraar en onderzoeker. Wat hem zo bijzonder maakte in de geschiedenis is zijn systematische manier van aanpak geweest.
Als arts heeft hij de geneeskunde hervormd. Hij heeft een systeem ontworpen dat geworteld was in de ervaring. Er mochten geen elementen in voorkomen waarvoor geen bewijs bestond. Zijn handboeken waren een doorslaand succes door de goede leesbaarheid en werden aan bijna alle Europese universiteiten gebruikt.
Als anatoom introduceerde hij een methode waarbij na het overlijden een onderzoek aan het lichaam werd ingesteld. Hiermee kon een samenhang tussen afwijkingen en verschijnselen worden aangetoond.
Als botanicus heeft hij belangrijk werk verricht aan de Leidse hortus waar hij veel verbeteringen en uitbreidingen in aanbracht en vele nieuwe soorten beschreef. Als scheikundige heeft hij in de geneeskunde het belang van chemische processen toegevoegd. Door twee boeken van zijn hand is hij ook van grote invloed op de scheikunde geweest.
Als hoogleraar heeft hij het lesgeven een nieuwe stijl gegeven dat nog steeds toegepast wordt. Boerhaave heeft met zijn manier van lesgeven voor veel duidelijkheid gezorgd. Hij was de eerste die aanschouwelijk onderwijs deed. Hij liet zijn leerlingen meekijken bij een operatie en gaf lessen aan het ziekbed van een patiënt. Vóór Boerhaave moesten studenten het doen met heel veel theorie en het verder zelf maar leren in de praktijk. Hierdoor steeg zijn roem en kwamen studenten van heel Europa om bij hem te studeren.
Kortom, hij was een zeer veelzijdig man en door zijn systematisch karakter van grote invloed geweest op de wetenschap.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Boerhaave
https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/27802/medisch-orakel-boerhaave.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Taxonomie
Zie voor een overzicht van alle straten:
Tekst: Shirley Weemeijer
Foto's straat: Leander Bohms en Shirley Weemeijer
Foto's Boerhaave en manuscript: Wikipedia