20140213 10752U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week Karwijakker in Seghwaert.

Karwijakker is een korte doodlopende straat in de wijk Seghwaert, omringd door andere straten die in het thema 'akker' een straatnaam hebben gekregen.

 20140213 10757  IMG 7047

 

Karwij is een tweejarige plant die toebehoort aan de schermbloemenfamilie, dit betreft meestal aromatische planten met een holle steel waar wereldwijd 4400 planten bij horen.karwijfoto natuurkeuken copy

Karwij draagt de Latijnse naam Carum carvi en wordt ook wel als Kummel bestempeld. De plant wordt veel geteeld om zijn zaden, in het wild komt hij voor in West Azië, Noord-Afrika en Europa. Daar komt hem vooral tegen in weilanden, bermen en dijken. Daarom staat hij ook wel bekend als echte-, of wilde karwij.
De plant bereikt een hoogte tussen de 30-60 cm en heeft fijne, langwerpig bladeren met een eironde vorm en dubbel geveerde bladeren. De plant heeft een penwortel,  dit is een sterke hoofdwortel die recht naar beneden groeit.

 blad copy Leaf morphology bipinnate 
 langwerpig eirond blad  dubbel geveerd blad

 

karwij copyKarwij staat op zonnige, voedselrijke, vochtige, kalkhoudende, matig stikstofrijke tot stikstofrijke, zandige kleigrond. Nederland valt binnen het Europese deel van het verspreidingsgebied. Karwij bloeit in de maanden mei en juni en heeft kleine witte of roze bloemen. De zaadjes zijn 3-4 mm lang en hebben de vorm die nog het meest lijkt op een halvemaan. Ze hebben een kruidig aroma die een citroenachtige geur afgeeft.
In de kruidengeneeskunde wordt karwijzaad gebruikt voor: maagklachten (winderigheid, opgeblazen gevoel, krampen) bovendien schijnt het de eetlust, menstruatie te bevorderen.  

 

Karwijzaad 

karwijzaadKarwijzaad (ook wel kummel genoemd, naar het Duitse Kümmel) wordt vaak verward met komijn. De overeenkomsten zijn groot, niet alleen in smaak en uiterlijk, ook de op elkaar lijkende naam zorgt vaak voor verwarring. Deze fout zie je niet alleen terug in dagelijks gebruik, maar ook woordenboeken maken deze geregeld. Karwijzaad is licht gebogen, terwijl komijnzaad juist recht is. Er is betreffende de smaak wel veel overeenkomst, beide hebben een warm, kruidige, anijs-achtige smaak. In gerechten worden ze vaak als vervanger van elkaar gebruikt. Men moet daarbij wel rekening houden met het feit dat karwijzaad dubbel zo sterk is dan komijn. Behalve de sterkte van de smaak is karwij iets scherper, terwijl komijn wat bitterder is.

Een leuk detail: kauwen op karwij zou een ‘zoete’ adem geven. 
Je vindt karwijzaadjes b.v op Turks brood en in de Hollandse keuken is het vaak een onderdeel van een kruidenmengsel als basis voor soep of stoofgerechten. In Spanje zit het in chorizo en in India wordt het gebruikt voor Kip tandoori. 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Bronnen:

www.elleeten.nl 
Www.wikipedia.nl
www.natuurkeuken.nl
www.verspreidingsatlas.nl 


Tekst:Monica Lausberg

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-