Langeberg1Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Langeberg.

De Langeberg ligt in de bergenbuurt in de wijk Meerzicht. Het is een zijtak van de Berglaan en ligt naast de straten Kuiperberg en Lemelerberg. Alle omringende straten van de Langeberg zijn genoemd naar bergen of heuvels in de provincie Overijssel. Behalve de Langeberg zelf. Waar deze dan naar vernoemd is, blijft helaas onduidelijk.

Er valt dan ook weinig over te vertellen. De overige bergstraten in de buurt zijn leuke heuvels of mini-bergjes van 1,4 meter (ja echt: Schokland) tot echte bergen van maar liefst 322,4 meter (Vaalserberg). Alleen de Langeberg wordt nergens vermeld. Het kan zijn dat er een bergje was van zo’n meter of twee maar dat deze inmiddels verdwenen is in de loop der tijd.

Langeberg3Wat ook mogelijk is, maar dit zou dan uit de pas lopen met de benaming van de overige straten, is dat de Langeberg genoemd is naar camping de Langenberg. Wellicht dat de wethouders van Zoetermeer daar destijds zeer naar wens overnacht hebben en besloten hebben er een straat naar te vernoemen.
Kortom, de herkomst van deze straatnaam is helaas onbekend en het wereldwijde web heeft ook geen antwoord.

Maar wie weet zijn er Zoetermeerders die wel de achtergrond van de Langeberg weten. We horen het graag!
U kunt ons bereiken via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Tekst: Mariëlle Mets

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-