Tankenberg1Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Tankenberg in Meerzicht.

De Tankenberg ligt in de bergenbuurt in de wijk Meerzicht. Het is een zijtak van de Berglaan en ligt tussen de straat Paasberg en de lange wijkstraat de Meerzichtlaan in. De Tankenberg en alle omringende straten zijn genoemd naar bergen of heuvels in de provincie Overijssel.

Met een hoogte van 85,1 meter is de berg een van de hoogste punten in Overijssel. De heuvel ligt samen met de Paasberg op het noordelijke deel van het stuwwalcomplex Enschede-Oldenzaal. Dit complex is ontstaan toen landijs bevroren ondergrond zijdelings wegdrukte waardoor deze grond als grote schubben dakpansgewijs op elkaar werden gestapeld.

Op de top van de berg aan de noordkant is in 1844 een prieel gebouwd. In eerste instantie met een koepel, maar deze is in 1955 vervangen door een puntdak. In de volksmond staat het gebouw nog steeds bekend als het koepeltje. Vanaf het prieel is heeft de bezoeker een mooi uitzicht; bij helder weer kan men zelfs Duitsland zien.

 

 Tankenberg2  Tankenberg koepel

 

De berg ligt vlakbij het plaatsje Losser en is onderdeel van diverse populaire fiets- en wandelroutes. De Tankenberg heeft zelfs een eigen locatiepagina op Facebook waar vele bezoekers reeds ingecheckt hebben en waar mooie omgevingsfoto’s te vinden zijn.

Tekst: Mariëlle Mets

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-