panamapadWeet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week het Panamapad.

Het Panamapad is een fietspad dat de wijk Buytenwegh verbindt met de wijk Meerzicht. Via een brug over de Amerikaweg loopt het pad naar Meerzicht. In Buytenwegh begint het pad bij de Gerrit Achterberghove en eindigt het in Meerzicht bij de Voorweg. Na de Voorweg wordt het pad Kerkenbos genoemd.

 panamapad  panamapad

 

De naam komt van het land Panama in Centraal-Amerika en het Panamakanaal. Het land ligt tussen Colombia en Costa Rica en vormt zo een verbinding tussen Centraal en Zuid-Amerika. De vorm van República de Panamá -zoals het land officieel heet- lijkt door de lengte op een brug.

Het Panamakanaal verbindt de Stille Oceaan met de Atlantische Oceaan en verdeelt daarmee het land in tweeën. Het kanaal is oorspronkelijk een idee van Keizer Karel V en stamt al uit de 16e eeuw, maar pas aan het eind van de 19e eeuw begonnen de Fransen met het daadwerkelijk uitgraven van het kanaal. Na veel ellende en een grote hoeveelheid doden stopte het project omdat de bouwer failliet ging. Pas in 1904 ging het project verder, maar toen onder leiding van de Amerikanen die het belang van de verbinding ontdekt hadden. In 1914 was de bouw voltooid en werd het kanaal geopend.

 Panamakanaal 3
 Panamakanaal
Google Maps

 

Het bijzondere aan het Panamakanaal is de hoeveelheid sluizen die aangelegd zijn; aan beide kanten bevinden zich 5 sluizen. Hierdoor kwam het kanaal op 49 meter boven zeeniveau te liggen en dit zorgde er bij de aanleg voor dat er minder grond afgegraven hoefde te worden. Vandaag de dag is het kanaal nog steeds een belangrijke verkeersader. In 2019 voeren ruim 13.000 schepen over het 81 kilometer lange kanaal.

 

 Panamakanaal 1  Panamakanaal 2
President Roosevelt in een graafmachine
bron: Wikipedia
Schepen in het Panamakanaal
bron: Wikipedia

 

Tekst: Marielle Mets
Foto's & bron: Wikipedia
Foto's straat: Miroslav Buhac

 Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-