StratenInBeeld KozakkenBerg A19A6857Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Kozakkenberg in Meerzicht.

 kozakkenberg  StratenInBeeld KozakkenBerg A19A6860

 

kozakDe Kozakkenberg ligt in de wijk Meerzicht en is een zijstraat van de Bergweg. De straat is vernoemd naar een heuvel vlak bij het Limburgse plaatsje Belfeld. De Kozakkenberg bestond uit een heuvel zand tussen de spoorlijn en de Maas. Deze berg werd gevormd door zand dat door de Maas werd afgezet en door de wind was opgeblazen. Deze zandduinen begroeiden later met gras of onkruid. De naam Kozak verwijst hier naar de Kozakken die begin 1814 in Belfeld vochten tegen de Fransen om de stad Venlo  te bevrijden. Met de komst van industriële bedrijven in dit gebied verdween de Kozakkenberg.

 

Kozakkenberg in Gelderland

Op de Veluwe in de provincie Gelderland ligt, ten noordoosten van de gemeente Putten op het landgoed Nieuw Groevenbeek, de enige Kozakkenberg die nu nog bestaat. Deze grafheuvel is 4.000-5.000 jaar oud en ligt 41m boven zeeniveau. Er liggen in dit gebied meerdere grafheuvels, die allemaal in de Bronstijd zijn ontstaan. In de grafheuvels zijn onder andere lijksilhouetten aangetroffen. Een lijksilhouet is eigenlijk een afdruk in het zand, die wijst op de plek waar een dode heeft gelegen.

 

Kozak

De Kozak in Zuid-Rusland stamt af van gevluchte boeren die in de vroege middeleeuwen naar het zuidoosten trokken om daar in vrijheid te kunnen leven. De naam ‘kozak’ stamt af van het Turkse woord ‘quzzaq’ wat avonturier of vrij man betekent. Er bestaan verschillende Kozakken-legioens, die meestal genoemd werden naar de regio of rivier waar ze 'van oorsprong' vandaan kwamen. Zo heb je de Don-Kozakken (de rivier de Don), die het grootste legioen vormden, de Oeral-Kozakken (de rivier de Oeral) of de Koeban-Kozakken (de rivier de Koeban).

KozakkenWeetje

Een kozak is ook een soort koek uit het oosten van Nederland, met name uit de regio Twente. De koek is rechthoekig van vorm, de buitenkant is van chocolade en van binnen zit een vulling van jam en slagroom of marsepein. Een echte lekkernij dus. Zo heb je de 'Twentse Kozakken' van Bakker Dick.

 

Tekst: Winifred Dwars

 

Bronnen:
www.nl.geoview.info/kozakkenberg
www.archief.venlo.nl
www.donkosak.nl

Foto's straat: Marja de Laaf en Leander Bohms
Foto Twentse kozak: www.bakkerdick.nl

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-