wolfertstraat 001Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Wolfertstraat.

De Wolfertstraat ligt in de wijk Palenstein en is een zijstraat van de Van Diestlaan. In dit deel van Palenstein zijn de straten vernoemd naar historische personen uit de Tachtigjarige Oorlog; de Geuzen. Deze straat is vernoemd naar scheepstimmerman Wolfert Adriaensz; die met zijn advies een belangrijke rol speelde bij de Slag om Zoetermeer.

 wolfertstraat 002 wolfertstraat 003 

 

De Spaanse kapitein-generaal Alva belegerde het opstandige Leiden en sloot de stad af van de buitenwereld. Hij probeerde zo de inwoners uit te hongeren en te onderwerpen aan de Spaanse koning. De Staten van Holland besloten een groot deel van het zuiden onder water te zetten om op die manier Alva en zijn troepen te verdrijven. Dijken werden doorgestoken en daardoor konden de Geuzen met hun platbodems de Spaanse soldaten aanvallen en de stad bereiken.

 

Wolferstraat foto

 

Zoetermeer was ook bezet en de strijd vond voornamelijk plaats op de Voorweg. Wolfert Adriaensz, scheepstimmerman te Zoetermeer, gaf zijn kapitein het advies om vanuit Schieland Rijnland binnen te dringen. De vloot maakte daarmee een omtrekkende beweging via de Kruisweg door de Binnenwegse Polder; een actie waar het Spaanse leger niet op voorbereid was. De Spanjaarden besluiten zich hierna terug te trekken en geven Zoetermeer prijs.

 

Bronnen:
-https://sachavanvlaardingen.wordpress.com/2019/12/25/7-de-slag-om-zoetermeer/
-Wikipedia

Foto: Wikipedia: detail uit het wandtapijt Leidens Ontzet 
Foto's straat: Guus Pauwels
Tekst: Mariëlle Mets

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-