zwaardslootsewg zoetermeer 001De betekenis van Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer verrassend. In Straat in Beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week: de Zwaardslootseweg in Buytenwegh De Leyens.

De Zwaardslootseweg is een van de twee historische straten in Buytenwegh De Leyens. De andere is de Broekweg. Op deze plek kwam vroeger alleen een sloot voor. In de oudste vermelding van deze sloot, in 1463, heet het Swearsloet. De sloot wordt in die tijd ook wel Sweersloet genoemd. Het stroomt vanaf het turfgebied ’t Lange Land naar het Zoetermeerse Meer toe. Langs de sloot zal in de loop van de tijd een voetpad zijn ontstaan.

 zwaardslootsewg zoetermeer 005  zwaardslootsewg zoetermeer 010


Na de droogmaking van het Zoetermeerse Meer, en daarmee het ontstaan van de Meerpolder, verliest de sloot zijn waarde, maar wordt het pad des te belangrijker. Deze sluit aan op de Middelweg die dwars door de Meerpolder heen loopt en een belangrijke verbinding vormt met bijvoorbeeld Leiden.

De herkomst van Swaer of sweer kan duiden op het woord zwager. Zweer is een oude vorm van zwaar. Dan zou het de sloot van de zwager zijn geweest. Maar meer waarschijnlijk is het dat het een verbastering is van het woord zwart, dus de sloot met het zwarte water. In de achttiende eeuw wordt de letter t aan de naam toegevoegd en wordt het Sweart sloot.

Tegenwoordig vormt de Zwaardslootseweg als verkeersweg een scheiding tussen Buytenwegh en De Leyens.

 kaart van de Zoetermeerse of Nieuw Drooggemaakte polder HGOS  De boerderij de Sniep op de hoek met de Zwaardslootseweg HGOS
 Detail van een kaart van de Zoetermeerse of Nieuw Drooggemaakte polder, 1772  De boerderij "de Sniep", op de hoek met de Zwaardslootseweg, 1969


Bronnen:
De Gave Stad, Buytenwegh De Leyens; analyse en tekst: Botine Koopmans; redactie: Ralph Goutier en Dick Valentijn; uitgave: Afdeling Milieu, Bouwen en Wonen, gemeente Zoetermeer.

Ronald Grootveld (Historisch Genootschap Oud Soetermeer)

Tekst: Sacha van Vlaardingen 
Foto's straat: Guus Pauwels
Historische foto's: HGOS, kaart: Vis, Klaas, 

 Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: straat-in-beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-