tijgeroogU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Tijgeroog in Rokkeveen.

  

tijgeroog2

tijgeroog3

Betekenis van de straatnaam

tijgeroog-blauw
Valkenoog

 

Tijgeroog is een kwarts-variëteit. De kleur van deze steen is geelbruin tot bruin, streperig en ondoorschijnend. Tijgeroog wordt onder andere gevonden in Afrika, India, Mexico, Californië en Australië. Tijgeroog wordt zo genoemd omdat de steen een lichtreflectie heeft die aan het oog van een tijger doet denken. Dit spleetvormig lichteffect heet ‘chatoyeren’ of ‘kattenoogeffect’. Wanneer de steen bol geslepen wordt, is het fraaie kattenoogeffect het beste zichtbaar. De steen dankt zijn naam aan de kenmerkende kleur: de rode soort heet Kattenoog, de blauwe variant heet Valkenoog en het goudgele/goudbruine exemplaar noemt men Tijgeroog.


Achtergrondinformatie
Tijgeroog ontstaat door de verkiezeling van zwartblauwe asbestvezels die crocidoliet worden genoemd. Daarbij ontstaan vaste insluitsels van haarachtige kristallen in het kwarts. Door de oxidatie van de oorspronkelijke crocidolietvezels ontstaan de goudglanzende limonietvezels van de steen.

Tigers eye
Tijgeroog

 

De Oude Grieken kenden de tijgeroog als een steen die je een goed humeur bezorgde en de zintuigen versterkte. De steen zou beschermen tegen verkeerde vrienden en andere negatieve elementen.

In de Middeleeuwen werden tijgeroog en andere stenen met oogeffect gewaardeerd als sterk amulet tegen het boze oog en de zwarte magie.

In de 19e eeuw waren de gele en blauwe tijgeroog in trek wegens hun decoratieve uiterlijk en hun waarde. Na 1880 kregen ze eigen namen (tijgeroog en valkenoog) om beide varianten goed van elkaar te kunnen onderscheiden.

In Zuid-Afrika werden grote voorraden tijgeroog ontdekt toen men tijdens de Witwatersrand-goldrush in 1886 op zoek was naar goud en diamanten. De legendes over onmetelijke rijkdommen in de vorm van goud en diamanten trokken destijds veel mensen naar Zuid-Afrika. Tijgeroog en valkenoog werden gevonden in de buurt van het plaatsje Griquatown. Deze streek is nog steeds een belangrijke vindplaats van tijgeroog. De prijs van tijgeroog was ooit net zo hoog als die van diamant, maar toen er enorme hoeveelheden gevonden werden, kelderde de prijs snel.

Meer informatie
www.semoea.nl/edelstenen/tijgeroog.html

nl.wikipedia.org/wiki/Tijgeroog

Zie voor een overzicht van alle straten:  Straat in beeld


Door: Leo Hoekstra

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-