U heeft zich vast wel eens afgevraagd waar een straatnaam naar vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, gaan we op zoek naar de betekenis achter de naam. Deze week is aan de beurt de Oxfordstraat in de wijk Centrum.

De Oxfordstraat verbindt de Dorpsstraat en de Engelandlaan en kruist het Cambridgepad. De naamgever aan de straat is de stad Oxford in Engeland, een stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en culturele bezienswaardigheden.

 Oxfordstraat 7 van 10  Oxfordstraat 8 van 10

Oxford

Oxford is een universiteitsstad in het Engelse graafschap Oxfordshire. In tegenstelling tot de rivaal, Cambridge, is Oxford een stad met veel industrie, in het bijzonder autoproductie. In de stad staat onder andere de prestigieuze Universiteit van Oxford. Oxford wordt wel de 'stad der dromerige spitsen' genoemd wegens de harmonische architectuur van de universiteitsgebouwen.

De naam Oxford betekent hetzelfde als Coevorden, Ochsenfurt en Bosporus: een voorde (ford), een doorwaadbare plaats in een rivier (in dit geval de Theems) waar boeren hun ossen (oxen) konden laten oversteken. Oxford is ontstaan in de tijd van de Angelsaksen en stond aanvankelijk bekend als Oxanforda. Oxford werd voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeld in Angelsaksische kronieken van het jaar 912.

Universiteit van Oxford

universiteitDe Universiteit van Oxford is een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten ter wereld en werd opgericht in de 11e eeuw, waardoor het na de Universiteit van Bologna de oudste universiteit ter wereld is. De universiteit heeft een indrukwekkende lijst van oud-studenten, waaronder 72 Nobelprijswinnaars. De universiteit herbergt ook de grootste universiteitsuitgeverij ter wereld, waar de Oxford English Dictionary wordt uitgegeven.

The Boat Race

2002 oxbridge boat race copyOxford is ook bekend van de jaarlijkse traditionele  roeiwedstrijd tegen de andere beroemde universiteit in Engeland: Cambrigde. Ploegen van beide universiteiten strijden sinds 1892, op een 7 kilometer lang parcours op de Theems, teen elkaar wie de snelste is. Zie ook de tekst bij Straat in Beeld: het Cambrigepad.

Cambridgepad Oxfordstraat 1536x1027Onhandige plek in Zoetermeer

In 2021 kwam de Oxfordstraat in het Zoetermeerse stadsnieuws als onhandige fietsplek. De straat kent een kruising met het Cambridgepad. Er staan daar hoge heggen waardoor de situatie erg onoverzichtelijk is. Gelukkig is er al een drempel voor de auto’s gemaakt, desondanks dient men er erg voorzichtig te zijn.

 

Bronnen:

  1. Oxford (Verenigd Koninkrijk) - Wikipedia
  2. https://www.theboatrace.org/
  3. https://indebuurt.nl/zoetermeer/nieuws/opmerkelijk/wie-heeft-dit-bedacht-dit-zijn-de-onhandigste-fietsplekken-volgens-jullie~104315/
  4. Foto Kruising Cambridgepad en Oxfordstaat: indebuurt Zoetermeer

Tekst: Christ van Gestel
Foto's straat: Jeroen Stahlecker

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-