De La Garde straat mei 2023 3 van 5U heeft zich vast wel eens afgevraagd waar een straatnaam naar vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, gaan we op zoek naar de betekenis achter de naam. Deze week is aan de beurt de De La Gardestraat in de wijk Palenstein.

De De La Gardestraat ligt in de wijk Palenstein en is een rondlopende zijstraat van de Wolfertstraat. In dit deel van Palenstein zijn de straten vernoemd naar historische personen uit de Tachtigjarige Oorlog: de Geuzen. Deze straat is vernoemd naar Kolonel Antoine De La Garde.

 De La Garde straat mei 2023 2 van 5  De La Garde straat mei 2023 4 van 5

De La Garde

Kolonel Philippe ‘Antoine’ De La Garde, geboren in 1529, was een Franse militaire officier en bevelhebber van vijf tot acht vaandels van het Geuzenleger. De la Garde begon zijn militaire carrière in dienst van de Franse koning en verwierf al snel erkenning voor zijn strategisch inzicht en moed op het slagveld. De La Garde speelde tevens een belangrijke rol bij de Slag bij Zoetermeer.

 1582 Inname Aalst B de la garde 1  1582 Inname Aalst B 1024x692


De Slag bij Zoetermeer vond plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog op 17 september 1574. Het was geen strijd om Zoetermeer zelf, maar maakte deel uit van het Tweede Beleg van Leiden. Tijdens de belegering van Leiden had De La Garde de leiding over een regiment Franse troepen (geuzen) die door Willem van Oranje waren gestuurd om de stad te ontzetten. De geuzen probeerden de Voorweg te veroveren op de koninklijke troepen onder leiding van Francisco de Valdez, maar hun schepen liepen vast in het ondiepe water.

boekKolonel De La Garde speelde een belangrijke rol in deze slag. Op advies van onder andere de Zoetermeerse scheepstimmerman Wolfert Adriaenszoon koos het geuzenleger onder leiding van Boisot en De La Garde een andere route richting Leiden. Deze strategische beslissing leidde uiteindelijk tot het ontzet van Leiden op 3 oktober 1574.

De exacte details van het leven van De La Garde na het Ontzet van Leiden zijn niet bekend, maar zijn bijdrage aan deze historische gebeurtenis heeft een blijvende impact gehad op de geschiedenis van Nederland. Zijn moed en leiderschap tijdens de Tachtigjarige Oorlog tonen de vastberadenheid en het doorzettingsvermogen van de geuzen in hun strijd voor vrijheid.

Helaas zijn er geen bekende afbeeldingen of portretten van Kolonel Philippe ‘Antoine’ De La Garde beschikbaar. De historische bronnen uit die tijd bevatten geen visuele weergave van deze militaire commandant. Antoine De la Garde sneuvelde bij de inname van het kasteel te Viersel, ten noorden van Lier, in april 1583, mogelijk door ontploffing van een van zijn kanonnen.

Tekst: Christ van Gestel
Foto's straat: Jeroen Stahlecker

Bronnen:

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Zoetermeer
  2. Boek: ‘Zoetermeer en Zegwaart tijdens het beleg en ontzet van Leiden’
  3. https://historiek.net/slag-bij-zoetermeer-1574/83468/
  4. https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lagarde/I1092603501.php

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-