U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Ruysdaellaan in de wijk Dorp.
![]() |
![]() |
De naamgever van deze straat is Jacob van Ruisdael: een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en etser, bekend van zijn landschappen en zeegezichten. Hij behoort tot de beste schilders die de Gouden Eeuw heeft voortgebracht.
Jacob van Ruysdael of Jacob van Ruisdael of Jacob de Goyer?
Jacob van Ruisdael werd geboren als Jacob Isaackszoon de Goyer. Zijn vader, Isaack de Goyer, veranderde zijn naam in Van Ruysdael, waarschijnlijk om na zijn verhuizing van Blaricum naar Naarden zijn oorsprong aan te geven. In Blaricum was de familie bewoner of pachter van het Slot Ruysdael. Jacob echter spelde de nieuwe familienaam met een ‘i’, dus werd het Jacob van Ruisdael. Het veranderen van je naam ging in die tijd gemakkelijker dan tegenwoordig. Dus alle drie de namen zijn correct, maar Jacob is het meest bekend als Jacob van Ruisdael.
Levensloop
Jacob van Ruisdael, geboren in 1628 of 1629 in Haarlem, Nederland, en overleden op 10 maart 1682 in Amsterdam, wordt vaak beschouwd als een van de grootste Nederlandse landschapsschilders van de Barokke kunst. Zijn onderwerpen en stijl varieerden gedurende zijn carrière, wat leidde tot een dynamisch oeuvre dat bestaat uit ongeveer 700 schilderijen, 100 tekeningen en verschillende etsen.
Het werk van Van Ruisdael is geen directe weergave van de werkelijkheid. De landschappen zijn poëtischer, imposanter en dramatischer dan in werkelijkheid.
Van Ruisdael was waarschijnlijk de leerling van zijn vader, de lijstenmaker en kunstenaar Isaak de Goyer, die later de naam Ruysdael aannam. Geen van Isaak’s schilderijen zijn met zekerheid geïdentificeerd, en het is onmogelijk om de aard en omvang van zijn invloed op de kunst van zijn zoon te bepalen.
Ruisdael’s vroegste werken dateren van 1646, en de invloed van Cornelis Vroom, een andere Haarlemse landschapsschilder, is vaak merkbaar. Twee jaar later in 1648 werd Ruisdael lid van het Gilde van Sint-Lucas in Haarlem. Van 1650 tot 1653 reisde hij uitgebreid in Nederland en de aangrenzende delen van West-Duitsland. Rond 1656 vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij in 1659 vrij burger werd en burgerrechten verkreeg. Meindert Hobbema was zijn meest beroemde leerling en volgeling. Van Ruisdael bleef zijn hele leven ongehuwd. Op 14 maart 1682 werd hij begraven in de Haarlemse Sint Bavokerk.
Van Ruisdael raakte na zijn dood enigszins in vergetelheid. Toen ruim een eeuw later buitenlandse schilders, zoals Joshua Reynolds en John Constable hem bleken te bewonderen, werd hij weer bekend. Zo werd in 2006 een overzichtstentoonstelling aan Van Ruisdael gewijd in Londen.
Werken van Ruisdael
Enkele van zijn beroemdste werken zijn 'The Jewish Cemetery', 'Windmill at Wijk bij Duurstede', 'View of Haarlem with Bleaching Fields', 'The Ray of Light', en 'A Wooded Marsh'. Zijn werken zijn te zien in verschillende musea over de hele wereld, waaronder de National Gallery in Londen, het Rijksmuseum in Amsterdam, en het Hermitage Museum in Sint-Petersburg.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jacob van Ruisdael leidde een bescheiden leven en was niet geïnteresseerd in rijkdom of roem. Hij was een introverte man die het liefst zijn tijd doorbracht in de natuur, waar hij inspiratie vond voor zijn schilderijen. Wat veel mensen niet weten, is dat Jacob van Ruisdael ook een getalenteerde muzikant was. Hij speelde verschillende instrumenten en componeerde zelfs zijn eigen muziek. Dit interessante feit toont aan dat hij niet alleen een meester was in de schilderkunst, maar ook een creatieve geest had die zich uitstrekte tot andere kunstvormen.
Bronnen:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_van_Ruisdael
- https://en.wikipedia.org/wiki/Jacob_van_Ruisdael
- https://www.rijksmuseum.nl/en/stories/dutch-masters/story/jacob-isaacksz-ruisdael-10
- https://www.artble.com/artists/jacob_van_ruisdael/more_information/biography
- https://nederlandsemuseumgids.nl/kunstenaars/jacob-van-ruisdael/
- https://archive.ph/20151011161601/http://vorige.nrc.nl/kunst/article1658567.ece
Portret en schilderijen: Wikimedia commons
Foto's straat: Jeroen Stahlecker
Tekst: Christ van Gestel
Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld