TimmermanshoveU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: de Timmermanshove in Buytenwegh.

Timmermanshove2 Timmermanshove3


Wie was Felix Timmermans?

Felix TimmermannsLeopold Maximiliaan Felix Timmermans leefde van 1886 tot 1947. Hij was een Vlaamse schrijver, dichter en toneelschrijver. Hij was het dertiende kind uit een gezin van veertien kinderen. Zijn spelling was niet goed, maar hij heeft bijgeleerd op een avondschool. Vanaf zijn zeventiende begon hij gedichten te schrijven die gepubliceerd werden in de plaatselijke courant. Zijn bekendste werken zijn Pallieter en de Boerenpsalm.

Pallieter  schreef Timmermans na een zware geestelijke crisis. Hij was opgenomen in het ziekenhuis en door allerlei complicaties vreesde hij te sterven. Toen hij uit het ziekenhuis kwam, verwoordde hij zijn nieuwe inzichten en levensvreugde in de roman. Het is een lofzang op de natuur. Pallieter werd verfilmd in 1976.

Felix Timmermans was een activist in de Eerste Wereldoorlog. Hij vluchtte na de Grote Oorlog naar Nederland om een veroordeling te ontlopen. In 1920 keerde hij terug naar Belgiƫ zonder dat er problemen kwamen. In 1922 kreeg hij de Staatsprijs voor de Literatuur.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Timmermans redacteur bij het Vlaams-nationalistische blad Volk. Vanwege zijn bekendheid in Duitsland als schrijver was hij een graag geziene gast bij de Duitse officieren. In augustus 1944 werd de schrijver verdacht van culturele collaboratie en onder huisarrest geplaatst. In december 1946 verviel de aanklacht zonder verdere gevolgen.

Felix Timmermans stierf in januari 1947 aan de gevolgen van een hartinfarct.

Bekijk hier de trailer van Pallieter:

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-