ernstcasimirstraat3 U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Ernst-Casimirstraat in Driemanspolder.

 

ernstcasimirstraat

ernstcasimirstraat2

Betekenis van de straatnaam

Ernst Casimir van Nassau-DietzErnst Casimir van Nasssau-Dietz is geboren in Dillenburg op 22-12-1573 en vermoord in Roermond op 02-06-1632. Hij was graaf van Nassau-Dietz vanaf 1606. Ernst Casimir bleek een zeer goede militair  leider ten tijde van de Tachtigjarige oorlog.  Hij diende onder Maurits en Frederik Hendrik. In 1628 stichtte hij de vesting Nieuweschans (Groningen).

Hij was stadhouder van Friesland (1620-1632) en van Groningen en Drenthe (1625-1632). De bevolking van Friesland had een grote waardering voor hem en gaf hem de toezegging dat zijn zoon hem mocht opvolgen bij zijn dood.

De dood van Ernst Casimir kwam echter sneller dan verwacht. Bij het inspecteren van de loopgraven tijdens het beleg van Roermond werd hij in het hoofd geraakt door een musketkogel. Hij stierf op 58 jarige leeftijd. Hij werd als graaf  en stadhouder inderdaad opgevolgd door zijn zoon Hendrik Casimir.

Daar waar hij gestorven is  staat nu  een kapel. De kogel die hem heeft gedood wordt tentoongesteld in de stadsbibliotheek van Roermond. Ook de hoed die hij toen op had is bewaard gebleven.

 Ernst Casimir van Nassau

Leuk te weten

In 1899 richtten de gebroeders Lei en Frans Steuns, aan de Kapellerlaan (daar waar Ernst Casimir gestorven is) te Roermond, een sigarenfabriek op. In 1943 moest de fabriek sluiten op last van de Duitse bezetter. De sigarenbandjes van de Ernst Casimir sigaar zijn echter nog te koop voor de liefhebber.

Ernst Casimir-sigarenbandje

 

Meer informatie

wiki/Ernst_Casimir_van_Nassau-Dietz

nassau-en-friesland.nl/biografie

hartgens.nl//sigaren/geschiedenis/enst-casimir

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Mark Neijssel 

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-