U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.
Deze week: de Willem de Zwijgerlaan tussen Dorp en Driemanspolder.
Wie is Willem de Zwijger?
Willem de Zwijger is de bijnaam van Willem van Oranje. De graaf van Nassau-Dillenburg werd ook vaak de Vader des vaderlands genoemd, omdat hij aan de wieg stond van het huidige Nederland. Zijn bijnaam de Zwijger kreeg Willem niet door zijn zwijgzaamheid, maar vanwege zijn diplomatieke kwaliteiten. Hij wist wanneer te spreken en wanneer te zwijgen in liet in de politiek nooit het achterste van zijn tong zien.
Macht over Zeeland, Holland en Utrecht
Als elfjarige jongen erfde Willem het prinsdom Orange, hij kreeg hierdoor de titel van Prins van Oranje. Aan dit prinsdom waren zeer belangrijke voorrechten en bezittingen in de Nederlanden verbonden. Op 8 juli 1551 trad de 18-jarige Willem in het huwelijk met Anna van Egmont. Zoals gebruikelijk in zijn kringen was het huwelijk gebaseerd op berekening en familiebelang. Door het huwelijk vergrootte hij zijn belangen in de Nederlanden.
Willem viel in de smaak bij keizer Karel V en diens opvolger, Koning Filips II maakte hem stadhouder van Nederland in 1559. Tenminste, het Nederland zoals we het nu kennen bestond nog niet, maar Willem kreeg de macht over Zeeland, Holland en Utrecht. Daarna verslechterde de relatie tussen Filips II en Willem en ontstond er onenigheid tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog die voortkwam uit de vele verschillen, ontstond in het Noorden in 1588 de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Je maintiendrai
In 1584 werd Willem van Oranje vermoord door de katholieke Balthasar Gerards. Het wapenschild en wapenspreuk 'Je maintiendrai' (ik zal handhaven) van Willem van Oranje worden nog steeds gebruikt als nationaal wapenschild en -spreuk van Nederland. Beide zijn bijvoorbeeld terug te vinden op onze paspoorten. Ook is ons volkslied, het Wilhelmus, een ode aan Willem van Oranje. Het is een zogeheten 'acrostichon', waarin de eerste letters van alle coupletten de naam Willem van Nassov, de oude spelwijze van Willem van Oranje, vormen.
Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld
Door: Lucia vd Brink