nightingalelnDe betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Florence Nightingalelaan in Oosterheem. Naast een straatnaam, is er ook een Florence Nightingale school in Oosterheem.

 

nightingaleln1 nightingaleln2

 

Wie was Florence Nightingale?


Florence NightingaleFlorence werd in 1820 geboren in welgestelde Engelse kringen. Ze zou de 'stem van God' gehoord hebben en kreeg daardoor de motivatie om zieken en gewonden te helpen. Uiteindelijk werd zij de eerste verpleegster en legde ze de fundering voor de moderne verpleging. Ze werd gezien als tegendraads, omdat verpleging als vak toen nog niet bestond. 

Tijdens de Krimoorlog ging ze op reis naar het huidige Istanboel waar ze aandrong op onderzoek naar het sterven van soldaten in het ziekenhuis. Het bleek, zoals ze al vermoedde, een gebrek aan hygiƫne. Een defecte riolering was de boosdoener van het hoge aantal sterftegevallen. Tijdens haar rondes langs de soldaten op de ziekenboeg droeg ze vaak een olielamp. Daarom staat ze nu nog steeds bekend als 'lady with the lamp'.

Terug in Engeland begon ze met het opleiden van verplegers en schreef ze een handboek voor verpleging. Ook schreef ze het feministische boek Cassandra om haar ongenoegen over haar beperkingen als vrouw duidelijk te maken. 

In 1907 kreeg Florence als eerste vrouw de Order of Merit, een hoge koninklijke onderscheiding. Dat was drie jaar voor haar dood in 1910. Ze werd 90 jaar oud.

Lees meer op Wikipedia of bekijk een filmpje over Florence van Schooltv.

  

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Tekst: Lucia vd Brink

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-