De gemeente wil schulden en achterstanden sneller gaan aanpakken en mensen die hiermee te maken krijgen eerder in beeld krijgen en helpen. Nu komt het nog vaak voor dat mensen al jarenlang financiële problemen hebben en hun schuld al flink is opgelopen, voordat zij hulp krijgen.
Wethouder Van Driel: “We willen huishoudens zo vroeg mogelijk bijstaan en helpen, vooral bij startende schulden. Na 5 jaar kan zo’n schuld al opgelopen zijn tot €45.000 en dan is het gewoon verschrikkelijk moeilijk om daar weer uit te komen.”
Zoetermeer doet al twee jaar mee met pilot EMMA, Eerder Melden, Minder Achterstanden, maar door een wetswijziging wordt het binnenkort makkelijker om mensen met achterstanden vroeg in beeld te krijgen. Zorgverzekeraars, huurverenigingen, waterbedrijven en gas- en electraleveranciers mogen de gemeente erop wijzen als mensen betaalachterstanden hebben en nu ook adresgegevens doorgeven.
EMMA heeft in de afgelopen twee jaar bijna 18.000 meldingen doorgegeven van betaalachterstanden. in ruim 1200 gevallen leidde dit tot een match en is er begeleiding of hulpverlening gestart. Mensen die door de gemeente worden benaderd in het geval van betaalachterstand of schulden, mogen zelf beslissen of zij hierbij hulp willen of niet. Geven zij geen toestemming, dan kunnen zij geen hulp krijgen van de gemeente.
Door de wetswijziging krijgen gemeenten ook de wettelijke taak om mensen met schulden actief te benaderen. Wethouder Van Driel is blij met de maatregel: “Achterstanden bij het betalen van de zorgverzekering, huur, water en gas en licht zijn belangrijke signalen dat er iets mis gaat in de financiële huishouding van mensen. Hoe eerder je daar bij bent des te eerder kun je helpen en lopen de schulden hopelijk niet verder op.
Concrete hulp
De concrete hulp die mensen kunnen krijgen is allereerst een gesprek over de schulden en een passend aanbod om deze op te lossen. Ook de zorgkant, wat vaak een oorzaak is voor de financiële problemen, wordt besproken en aangepakt. Bij het aanvaarden van hulp worden direct incasso’s 30 dagen opgeschort, zodat er ruimte komt om aan de problemen te werken.
De gemeente kan mensen ook doorverwijzen naar instanties zoals schuldhulpmaatje, budgettraining, schuldhulpverlening of begeleiding bij sollicitatie.