De laatste herfstmaand viel de regen met bakken uit de hemel tot in die mate dat november de natste uit de hele meetreeks werd. Omdat ook de voorgaande maand extreem nat was, kun je stellen dat Zoetermeer vanaf half oktober aan een ware zondvloed werd blootgesteld.
November begon zoals oktober eindigde, namelijk met ontzettend veel regen. Maar vooral het begin van deze maand deed er zelfs nog een schepje bovenop met op de 3e bijna 40 mm neerslag in onze stad. Dat gebeurde tijdens de passage van de storm Ciarán. Die bracht aan de kust een officiële storm; díe hadden we in Zoetermeer niet hoewel zeer zware windstoten onze stad geselden. Dat natuur- en regengeweld vond aanvankelijk plaats bij zachte temperaturen van een graad of 13. Geleidelijk werd het echter kouder en op de 10e bleef het kwik voor het eerst dit naseizoen ook overdag onder de 10 graden steken. Op de 16e schoot het kwik plots omhoog naar 16 graden wat meteen de hoogste temperatuur van de maand was.
Het bleef maar regenen en tot slot werd het ook nog koud
Van de 16e tot en met pakweg de 25e golfde het kwik op en neer rond normale waarden, maar in de slotdagen van november werd het stap voor stap kouder. De laatste dagen kregen we zodoende te maken met winterachtig weer inclusief winterse buien. In de ochtend van de 30e vroor het voor het eerst dit naseizoen een beetje in Zoetermeer. Wat echter niet veranderde was de gestage aaneenrijging van regendagen: er viel neerslag op 28 van de 30 novemberdagen.
November was recordnat maar verder ongeveer ‘normaal’
Er viel in onze stad bijna 3x zoveel regen als normaal, wat betekent dat de voorbije november de natste was ooit gemeten. Ook de combinatie met de extreem natte oktober is uniek te noemen. Gelukkig scheen tussen de buien door regelmatig de zon zodat de slachtmaand ongeveer de normale hoeveelheid zonne-uren scoorde. En ondanks het koude slot gaat november als iets te warm de boeken in.
De afgelopen herfst weerspiegelt bij uitstek klimaatverandering.
Enerzijds was september een volbloed zomermaand terwijl ook begin oktober erg warm uitviel. Anderzijds kantelde vanaf half oktober het weerbeeld naar recordnattigheid. Dit is in lijn met de verwachting dat we in het nieuwe klimaat warmer zomerweer en een nattere herfst/winter krijgen. Al met al was de herfst als geheel de op een na warmste ooit gemeten met als saillant detail dat we nota bene 10 september de warmste dag van heel 2023 in onze stad scoorden. De herfst was als geheel bijna recordnat en tot slot aan de zonnige kant.
December begint koud
December begint winters en ook in het eerste weekend houdt de kou aan. Het goede nieuws is dat het dan min of meer droog zal zijn met ook een zonnetje erbij. Het lijkt er nu op dat de kou in de loop van komende week wegebt door depressie-invloed vanaf de oceaan; daardoor neemt de regenkans weer toe. Welke afslag gaat december daarna nemen? Wordt het weer koud of krijgen we herfstachtig nat en zacht weer? Iets ertussenin zou natuurlijk ook kunnen!
Tekst en foto’s: Rob Oele