Spar winkel DorpsstraatWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Vandaag: de Spar.

De Spar is een internationale keten van supermarkten, in 1932 opgericht in Zegwaart door Adriaan van Well. Van Well neemt in de jaren twintig de dan goedlopende grossierderij en winkel in Zegwaart van zijn vader over. Op 15 juni 1926 wordt de eerste steen gelegd van nieuwbouw achter het woonhuis met winkel van de familie Van Well. De nieuwbouw bestond uit twee pakhuizen en Adrianus zag dit vooral als een investering in de grossierderij.

Drie jaar later krijgt de handel een flinke klap tijdens de beurskrach van 1929 en de situatie wordt nog slechter tijdens de daaropvolgende economische crisis. Adrianus moet op zoek gaan naar een manier om zijn zaak in Zegwaart overeind te houden en vindt deze in een artikel over de vrijwillige filiaalvorming door grossiers en winkeliers in de Verenigde Staten. Filiaalbedrijven hebben het voordeel van veel lagere exploitatiekosten, reclame wordt gezamenlijk gemaakt en er komen minder grossiers over de vloer. Hierdoor kunnen de winkeliers veel meer tijd besteden aan de verkoop en krijgen de grossiers minder kleine orders binnen waardoor zij de kosten kunnen drukken.

Pakhuis Van WellOp 1 juli 1932 wordt er een samenwerkingsorganisatie opgericht met het motto van de organisatie: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’, waaruit DE SPAR is ontstaan, later ten gevolge van het toetreden tot de internationale markt verkort tot SPAR. Bij DE SPAR aangesloten kruideniers behielden hun zelfstandigheid, ze profiteerden van de gezamenlijke inkoop en reclame.
Vijf jaar na de oprichting hadden zich dertien groothandels en 2200 winkeliers bij de organisatie aangesloten. Ook buitenlandse winkeliers namen kennis van dit concept en sloten zich aan. Hiervoor werd naast SPAR-Nederland SPAR-International opgericht, eveneens ondergebracht in het hoofdkantoor te Amsterdam.
SPAR heeft vestigingen in 48 landen en een gezamenlijke omzet van € 39,8 miljard via ruim 13.500 winkels. Daarmee is het een van de grotere supermarktketens ter wereld.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-