Floriadeterrein in 1988Wist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Vandaag: de Floriade.

De Floriade 1992 was de 13e editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling en de 4e in Nederland. Deze Floriade in Zoetermeer die van 9 april tot 10 oktober 1992 plaatsvond, werd samen met de gemeente Den Haag georganiseerd en was de grootste tuinbouwtentoonstelling ter wereld.

Haagse tramDe tentoonstelling werd officieel geopend door koningin Beatrix. Door het park heen werd een monorail en een tijdelijke tramlijn aangelegd.

Het terrein vormde de basis voor de woonwijk Rokkeveen-West en een deel van het Floriadeterrein is behouden in de vorm van het Floriadepark. Daarom werd het gegeven van een ‘woonwijk in ontwikkeling’ meegenomen in het ontwerp en werden de maten van de laanbomen, windsingels en paden afgeleid van de kavelindeling van eengezinswoningen. Gedurende een half jaar hebben vervolgens 3,2 miljoen mensen het 68 hectare grote tentoonstellingsterrein bezocht.

Het Floriadeterrein vormde tevens het decor voor een internationale beeldententoonstelling, 'Allocaties', waaraan onder meer Rob Scholte deelnam met een beeld genaamd De Kolossus van Zoetermeer. Het langzaam roterende, begroeide hoofd is in 1995 verloren gegaan door vandalisme
De woning voor de aardworm Aart (Aart's Paradijs) werd gekocht door de gemeente Emmen in ca. 1996 voor het Veenpark in Barger-Compascuum. Hier is sinds 2001 het Harmonium Museum Nederland gevestigd.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-