Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Hoera, schaatsen. Hoe lang nog?

20240110 43399Met genoegen keek ik dinsdag naar het geploeter van mijn buurman die de ramen van zijn auto ontleedde in ijsschaafsel en krachttermen. Lui als altijd alvast de automotor gestart en de dampen die in rookvorm de uitlaat uitkwamen, kleurden de omgeving in een soort van mist en aldus een bijdrage leverden aan het opwarmen van onze wereld. Was deze man zich bewust van dat deze waanzinnige combinatie van krabbelen en fossielen verstoken, zijn zichtbaar dierbare liefhebberij van fanatiek liefkozend ruitenkrabben in de toekomst overbodig zou maken? Mijn persoonlijk genoegen was naast andermans toorn over aangedane ellende evenwel vooral gebaseerd op de vorstperiode die was aangebroken. En dus fietste ik woensdagmorgen, niet opgehouden door ruitkrabben of startproblemen, met schaatsen om mijn nek, naar de lokale ijsbaan van Zoetermeer, waar vrijwillige sprinklermannetjes hadden gezorgd voor een ijsvloer waar ik wel op wilde gaan krabbelen. Want de eerste slagen op het ijs na jaren van afwezigheid, dat zal niet meer dan krabbelen worden, dacht ik zo. Het was een waar acrobatisch genoegen om het eerste rondje te proberen om niet met gestrekte benen en gespreide armen, als een sneeuwschuiver, de ijsverenigingvrijwilliger nutteloos te maken. Het tweede rondje ging al beter en bij gebrek aan plassen, meren, vaarten en watermolens, volgden nog wat rondjes in wegdroomtoestand uit vervlogen tijden. Tijdens deze fantasievoorstelling van wat het vanmiddag had kunnen zijn, dacht ik aan de mededeling over te vele vakantieboekingen naar warmere oorden, zonder enige vorm van vliegschaamte. En bij de gedachte aan warmte zag ik dat mijn ijzers als een Titanic water naar links en rechts aan het verzetten waren. Hoewel volkomen dolgedraaid door de verplichte rondjes (met dank aan de buurman en het reisbureau) had ik nog graag de middag meegepakt. Dus met dank aan de zonaanbidders en de ijskrabbelaars, zat mijn tijd van schaatsen er al snel op. En of ik hierna een vliegvakantie ga boeken? Naar de Noordpool, als ik snel ben.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-