Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: avondvierdaagse stress.

DCIM\100MEDIA\DJI_0548.JPGWe leven korter in een ‘ongezonde’ wijk door ongezond voedsel, ongezonde lucht en armoede en mede daardoor ook nog eens met stress en zorgen. Kinderen die opgroeien onder die omstandigheden zijn beperkt in hun keuzes. We constateren anderzijds eveneens dat kinderen met wel genoeg geld verkeerde keuzes maken als het om eten gaat. Vooral de tussendoortjes. We irriteren ons aan de veelheid onnodig afval door verpakkingen die doorgaans deze levensstijl kenmerkt. Het lijkt erop dat die twee dingen samengaan. Zwerfavalergernis (stress) en obesitas als volksziekte. We weten ook dat een van de dingen die we kunnen verbeteren aan dat laatste, is adviseren en voorlichten over een gezonde levensstijl.

Gezond eten is daarvan een onderdeel, maar zeker ook meer bewegen, we moeten meer bewegen. We zijn inmiddels met veel te velen als het gaat om een ribbeltje vet dat zich niet eens meer de moeite geeft om zich te verbergen, een ribbeltje vetrol in twee of drievoud over de broekband, geaccentueerd door het te strakke T-Shirt. De weegschaal, onze schoenveters, de hoeveelheid internetvetkwalen of als je geluk hebt, de huisarts, vertellen ons meerdere keren per dag dat we er wat aan moeten doen.

En dan kunnen we er wat aan doen, gaat het bijna niet door. Door gebrek aan vrijwilligers. Ik heb het over de avondvierdaagse, een gratis, ja, u leest het goed, een gratis evenement.

Waar zijn al die vrijwilligers die het teveel aan grammetjes dan wel kilo’s vet, eraf willen lopen of streepjes van de weegschaal af willen strepen en daarbij ook nog eens als kers op de caloriearme taart, kinderen steunen in hun poging te gaan bewegen? Een poging die tot saamhorigheid, plezier en integratie leidt, een poging die avondvierdaagse wordt genoemd. Oké, dit jaar lukt het dan nog net. Maar volgend jaar? Een avondvierdáááág of een avondvierdaagse? Wat wordt uw keuze? Zet het met vette letters in uw agenda.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-