Schermafbeelding 2024 02 14 112957Wist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Vandaag: een houten paal vertelt een verhaal.

In 1996 werd op de plek waar nu het Woonhart is gesitueerd een houten paal gevonden. Koolstofdateringanalyse maakte duidelijk dat de paal uit 980 afkomstig moet zijn. Dat maakt meteen duidelijk dat er toen al Zoetermeerse bewoners moeten zijn geweest. De vondst van dit stuk hout in een zogenaamd daliegat (een met venig materiaal opgevuld en nog steeds nazakkend gat in de grond) nabij het woonhart bleek na onderzoek ongeveer 1000 jaar oud te zijn. De daliegaten werden destijds door boeren gegraven: zij haalden de klei uit de grond om hun land te verbeteren en vulden de zo ontstane gaten op met veenmateriaal.

Hoewel er bij de opgraving geen sporen van bewoning werden gevonden, heeft de gemeente de vondst gebruikt voor een publiciteitscampagne, Zoetermeer 1000 jaar, om de stad op de kaart te zetten. Zoetermeer is dus aan de ene kant een ‘jonge’ gemeente, als het gaat om de huidige omvang, maar niet als het gaat om een plaats in de geschiedenis en de allereerste bewoners.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-