Fieke aan het werk copyVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Fieke Hordijk

Fieke Hordijk

Fieke Hordijk is een geboren Rotterdamse, maar woont en werkt alweer 36 jaar in Zoetermeer. Haar werkruimte is aan de Londenstraat, waar een aantal kunstenaars hun atelier hebben. Al van jongs af aan maakte Fieke Hordijk tekeningen, beeldjes, haakwerkjes, kleding en meer. Deze vroege interesse leidde tot haar besluit om een formele opleiding in de kunsten te volgen. “Ik was altijd wel met iets bezig. Ik kreeg op de middelbare school verf en dat vond ik helemaal fantastisch. Toen ik jong was kreeg ik van mijn opa ooit een koperplaat. Dat vond ik zo mooi, uiteindelijk heb ik die helemaal opgewerkt in allerlei kleine dingetjes. Na mijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming Amsterdam in 1982 ben ik gaan exposeren”, vertelt Fieke.  

Naast kunstenaar is Hordijk ook eerstegraads docent handvaardigheid en heeft ze 44 jaar lesgegeven aan ondercover voor tekst copy andere het Erasmuscollege en het CKC in Zoetermeer, waar zij cursussen over beeldende kunst en muziekgeschiedenis verzorgde. Het geven van workshops en lezingen staat momenteel op een zeer laag pitje.

Beelden en wandobjecten

Op de eerste plaats is Fieke een beeldend kunstenaar en maakt ze beelden, wandobjecten en sieraden, hoofdzakelijk met metalen: koper, messing, staal, rvs en brons. De beelden van Fieke Hordijk worden gemaakt naar aanleiding van thema’s als dans, geometrie, muziek of in opdracht. Het kleurenpalet van haar werk, verkregen door uitgebreide experimenten met oxides en zuren, voegt een extra dimensie toe aan de beelden.

Haar belangrijkste inspiratiebronnen zijn beweging en energie. Met gestileerde vormen, vaak ondersteund door lijnen, geeft zij mensen en dieren, water en lucht, maar ook muziek en snelheid weer. “Het hele leven bestaat uit energie en beweging, dus er zijn oneindig veel inspiratiemogelijkheden. Ik werk met verschillende soorten metalen”, vertelt Fieke verder. “Metaal is een materiaal dat veel mogelijkheden biedt. Je kunt het zagen, knippen, buigen, deuken, kleuren en laten oxideren. Bovendien kun je er goed mee bouwen. Het is zwaar van gewicht, maar lijkt heel licht, wat de suggestie van beweging versterkt. Ruimte, vorm en restruimte vind ik erg belangrijk”.

 KUbus copy visdiefje4 copy 

De Gecomprimeerde Kubus

In het begin heeft Fieke erg met rechthoeken gewerkt en vierkanten. Een van haar laatste objecten uit die beginperiode was de ‘Gecomprimeerde Kubus’. “De vierkanten van de kubus zijn in elkaar geschoven en dan krijg je dat de breuklijnen verknipt zijn. Zo krijg je van die hele scherpe hoeken. Een samenspel van lijnen en vlakken. Ik ben erg trots op dit werk”, legt Fieke uit. Daarna is Fieke doorgegaan in dans- en muziekfiguren.

Fieke heeft al diverse sculpturen tentoongesteld in Zoetermeer en door het hele land. Zij maakt bovendien veel werk in opdracht, zoals het Bronzen Visdiefje, dat ieder jaar ter gelegenheid van de Publieksprijs Kunst en Cultuur Zoetermeer wordt uitgereikt. Nu al voor het negentiende jaar. Fieke komt overigens uit een hele muzikale familie waar iedereen zingt of piano speelt en ze laat zich dan ook vaak inspireren door muziek. Verschillende van haar werken verbeelden muziek. Zij maakt dan beelden en wandobjecten van metaal, waarin zij het ritme, de emotie en de harmonie van verschillende muziekstijlen probeert te vangen.Londe 1200 450x600

Een van de recentere werken van Fieke Hordijk is ‘Le Onde’, geïnspireerd door de muziek van Ludovico Einaudi. Het is gemaakt in 2022 en bestaat uit messing en hardsteen. Dit werk, net als haar andere creaties, weerspiegelt haar unieke vermogen om muziek te vertalen naar visuele kunst.

Canto Ostinato

Een van Fiekes grotere werken is een verbeelding van Canto Ostinato, een muziekstuk van Simeon Ten Holt,  een Nederlands componist (1923-2012). Een groot wandobject van 20 meter lang dat gemaakt is van metaal, en is opgebouwd uit een reekscanto ostinato 2015 2019 2 horizontale en verticale metalen plaatjes. Door het muziekstuk jarenlang te beluisteren heeft Fieke Hordijk het wandobject ontwikkeld. De lijnen bewegen en veranderen voortdurend, waardoor een indrukwekkend en hypnotiserend effect ontstaat. “Mijn idee was een kunststuk te maken waar je als het ware de muziek van kan aflezen en dat het in een ruimte hangt waar je de muziek dan live hoort en het werk van begin tot eind kan volgen. Ook als je er dan met verschillende kleuren licht over gaat, kan je een mooi spel maken”, duidt Fieke. “Ik heb er ruim drie jaar over gedaan voordat het klaar was”. Het werk hing een tijdje in haar atelier, maar nam veel ruimte in. Nu zit het kunstwerk netjes verpakt in kratten, wachtend op de volgende expositie.f229555 fieke hordijk song for my father

Fieke maakt ook werken die de wijze van uitvoeren van muziekstukken verbeelden zoals: allegro, allegretto, vivace en moto die stukken uit de jazz verbeelden: Take Five (Dave Brubeck), Song for my Father (Horace Silver, 2018 zie foto) en V-Flow van de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans.

Sinds het volgen van enkele workshops over jazz, heeft ze zich niet alleen verdiept in de jazz als beeldend kunstenaar, maar kreeg ze ook de kriebels om als saxofoniste mee het podium op te gaan. Fieke gebruikt de saxofoon als een expressiemiddel, waarmee zij haar eigen composities en improvisaties speelt.

Hefaistos

In Zoetermeer heeft ze net als de andere kunstenaars van de Londenstraat haar persoonlijke handtekening naast de deur vanRitssluiting copy haar atelier gezet met een kunstwerk. Heel toepasselijk heet het werk: ‘Hefaistos’. Hefaistos is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de god van de smeedkunst, het vuur en de ambachtslieden, en fungeert als de smid van de goden. “Ik vond het erg toepasselijk om deze naam te kiezen voor het kunstwerk. Iedereen ziet overigens wat anders in het kunstwerk, maar het is een gebogen rug met ruggenwervels”, rondt Fieke lachend af.

Meer informatie over haar werk is te vinden op haar website: https://www.fiekehordijk.nl/

Fieke nomineert graag de danser Ricardo Sibelo als één van de volgende kunstenaars in deze rubriek.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hieronder terugvinden:  Kunstenaar in beeld

-advertenties-

-goede doel-