Gemeente Zoetermeer Groene daken 11 11 2023 02 kopieZoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze keer ging ArchitectuurPunt Zoetermeer 'het dak op'.

 

Op zaterdag 11 november 2023 was het zover, onder herfstachtige omstandigheden ging de uitrol van de collectieve inkoopactie groene schuurdaken in de Houtbuurt van Rokkeveen van start. Daken-wethouder Ronald Weerwag beet kundig het spits af met de aanleg van het eerste groene schuurdak. Het gure weer deerde hem niet: “Nu in deze natte dagen menig neerslagrecord uit de boeken gaat, is de urgentie van meer groene (waterbergende) daken maar al te goed zichtbaar.”

Twee bewoners van de Houtbuurt, Barbara Dinsbach en Erik Vonk, namen in het voorjaar van 2023 het initiatief tot de actie. Zij wilden al tijden wat doen aan het toch wat te stenige karakter van hun woonbuurt. Na een bezoek aan het Vierkleuren Dak op het Stadhuis – een voorbeeld-dak met naast sedum ook een keur aan bomen, bollen en planten – was hun enthousiasme niet meer te stoppen. Samen met het gemeentelijke Dakenteam werd binnen een aantal maanden de actie in elkaar gezet.

 Gemeente Zoetermeer Groene daken 11 11 2023 07 kopie  Gemeente Zoetermeer Groene daken 11 11 2023 16 kopie

 

Dakenteam in actie in de Houtbuurt

Dinsbach is tevreden met het aantal deelnemers: “Natuurlijk hoop je dat iedereen meedoet, maar dat is niet reëel. Tijdens de informatieavond zat de zaal bomvol met circa 50 enthousiaste huishoudens. Van dat aantal heeft uiteindelijk toch bijna 30 zich ingeschreven voor de eerste shift. Dat is een hele mooie score”, vult de wethouder aan. Hij vindt het gaaf om te zien hoe een groepje enthousiaste bewoners van deze voormalige Floriadewijk zélf en met een beetje ondersteuning van het dakenteam van de gemeente aan de slag is gegaan.

Samen voegen de bewoners van de Houtbuurt met hun actie in één keer ruim 400 m2 groen dak toe aan hun buurt. Bijzonder aan de actie is ook dat de bewoners verder zijn gegaan dan louter 'sedum'. Door aan hun daken (naast sedum) een bloemen- en kruidenpakket toe te voegen, krijgt ook de biodiversiteit hier een serieuze impuls.

En goed voorbeeld doet misschien zomaar goed volgen. Inmiddels hebben zich, zo geeft Jeroen Scholten (trekker van het Zoetermeerse Dakenteam) aan, al bewoners in een andere Zoetermeerse wijk (Driemanspolder) gemeld die graag een vergelijkbare actie willen gaan starten. Rokkeveens’ initiatiefnemer Erik Vonk begint meteen te glunderen: “Daarmee maken we straks de groene sprong vanuit Rokkeveen over de A12, hoe leuk is dat!”

Heeft u interesse of vragen?
Went u zich dan tot: Jeroen Scholten
E-mailadres : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Door: Jeroen Scholten

 

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook

-advertenties-

-goede doel-