Uit een rapport van GGD Haaglanden blijkt dat het mogelijk verdwijnen van geboortezorg in Zoetermeer kan leiden tot hogere sterfte. Het rapport is opgesteld door de GGD, in opdracht van de gemeente Zoetermeer. Zij hebben hiervoor gesproken met verloskundigen, gynaecologen en zwangere en net bevallen vrouwen.

Babyvoetjes rozeDe (aanstaande) moeders en professionals verwachten dat de sluiting van verloskamers in het ziekenhuis van Zoetermeer een negatieve impact heeft op gezondheid en welzijn van zwangere vrouwen en hun baby’s. De gemeente heeft door de GGD Haaglanden onderzoek laten doen naar de gevolgen voor Zoetermeer van een eventuele sluiting van verloskamers. Er volgen nog twee andere onderzoeken, één van het Haga zelf dat zich vooral zal richten op de gevolgen voor Haga en een onderzoek door het ROAZ, Regionaal Overleg Acute Zorg, dat gericht is op de gevolgen voor de hele regio. Aan de hand van deze drie onderzoeken zal het Haga in april een besluit nemen over de toekomst van de geboortezorg in onze stad.
Wethouder Ter Laak, Zorg: “Wij hebben als gemeente geen invloed op dit besluit. Daar kan ik me heel boos om maken, het is een publieke voorziening die door ons allemaal betaald wordt! Ik roep het ziekenhuis op om een besluit niet alleen te nemen op financiële gronden, maar vooral te kijken naar de maatschappelijke impact.”

Langere reistijd

HagaZiekenhuis ZoetermeerIn het HagaZiekenhuis Zoetermeer worden jaarlijks ongeveer 1.100 baby’s geboren waarbij in het onderzoek duidelijk wordt dat er de komende jaren meer bevallingen worden verwacht door demografische ontwikkelingen en bouw van woningen. In Zoetermeer kost het zwangere vrouwen en hun verloskundigen nu maximaal een kwartier om een verloskamer te bereiken. De afstanden en aanrijtijden tot de andere ziekenhuizen in de omgeving liggen, zonder verkeersdrukte, gemiddeld tussen de 22 en 29 minuten. Maar met verkeersdrukte en files kan dit al gauw oplopen tot meer dan 45 minuten.

Sociale impact

De verwachte langere reistijd leidt naar verwachting ook tot meer onrust bij zwangeren. Een verlengde reistijd naar een verloskamer kan fysiologische stress veroorzaken bij zwangere vrouwen, wat weer van invloed kan zijn op het verloop van de bevalling. Bovendien wordt, met name voor kwetsbare vrouwen, gevreesd voor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg in Zoetermeer. Ter Laak: “Gemoedsrust is heel belangrijk bij een bevalling. Zorgen over waar je kunt bevallen zijn hierbij niet bevorderlijk.”
Op het moment dat tijdens een thuisbevalling wordt besloten dat de bevalling beter onder ziekenhuisbegeleiding kan plaatsvinden, zou de verloskundige eerst in de regio moeten bellen welk ziekenhuis beschikbaar is. Vervolgens moet daar met eigen vervoer of per ambulance heen gereden worden.
Wethouder Ter Laak: “We verwachten meer ambulanceritten als de verloskamers hier verdwijnen. Verloskundigen zullen ook in een eerder stadium naar het ziekenhuis gaan, omdat ze geen risico willen lopen op een lange reistijd en problemen onderweg. Dit kost ook weer veel geld en zet de ziekenhuizen in de regio extra onder druk.”

Levensbedreigende situatie

Professionals spreken van een levensbedreigende situatie, wanneer de sluiting wordt doorgezet. Wethouder Ter Laak: “Waarop baseer je je keus? Ik hoop dat de resultaten van het GGD-onderzoek en de onderzoeken van het HagaZiekenhuis en NAZW worden meegenomen in het advies dat het HagaZiekenhuis opstelt over hoe (acute) geboortezorg in de Zoetermeerse regio het beste kan worden vormgegeven. Als het vooral om financiële overwegingen gaat, zijn wij als gemeente van harte bereid om mee te denken.”

Wethouder Ter Laak: “Als gemeentebestuur kunnen wij niet anders dan vanuit onze kennis proberen te overtuigen en te spiegelen. Of dit ertoe leidt dat de plannen van het ziekenhuis de geboortezorg in onze regio ook in de toekomst wordt veiliggesteld is maar de vraag.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-