20240227 43640

De hondenkar van Bakkerij Pieterse is één van de objecten die gewaardeerd moet worden

Op 1 maart opent voor het publiek ‘de Ontzameling’. In de Ontzameling is de gehele collectie van Museum De Voorde te zien en worden Zoetermeerders uitgenodigd om mee te helpen met het ontzamelen van de collectie.

De gemeente Zoetermeer heeft per 1 juli 2023 de subsidie met stichting Museum De Voorde beëindigd. Maar de collectie van het museum moet nog wel een andere bestemming krijgen. Museum De Voorde heeft ervoor gekozen om samen met de inwoners van Zoetermeer te bepalen welke objecten van belang zijn voor Zoetermeer en welke objecten weg mogen, bijvoorbeeld naar een ander museum.

 20240227 43632  20240227 43636


Het ontzamelen van de museale collectie begint met het waarderen van de objecten. Vervolgens krijgen alle objecten een nieuwe eigenaar. Om te bepalen wat de objecten waard zijn, roept het museum de hulp in van alle Zoetermeerders. Welk object vind jij het meest waardevol? Je kunt hierbij denken aan de historische, artistieke of maatschappelijke waarde van het object. Of speelt het object juist erg in op jouw emoties of een persoonlijke herinnering?
Alle objecten, zo’n 5.000 stuks, staan nu opgesteld in het pand van het voormalige restaurant ‘Happy Italy’ op het Stadhuisplein 21. Je vindt er hele oude objecten, zoals archeologische vondsten uit de tijd van Kasteel Palenstein, maar ook huishoudelijke objecten zoals een koffemolen en de hondenkar waarmee Bakkerij Pieterse brood bezorgde in Zoetermeer.
Je kunt hier gratis binnenlopen voor het waarderen van objecten: 1 maart t/m 27 april op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur. Het gunnen van objecten gebeurt van 1 mei t/m 29 juni op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de kijkdagen kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van het museum en de vele streekhistorische schatten ontdekken die normaal gesproken niet publiekelijk toegankelijk zijn. Te zien is wat er allemaal is verzameld in de afgelopen 30 jaar.

Tijdens de werkgroep sessies voor inwoners en schoolgroepen worden bijzondere objecten in samenspraak van een waardering voorzien. Deze sessies worden door experts van het museum en Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) begeleid.

 20240227 43643  20240227 43651

Ontstaansgeschiedenis De Voorde

Met de keuze voor het gezamenlijk ontzamelen doet het museum recht aan de eigen ontstaansgeschiedenis. Zo’n beetje alle objecten zijn door Zoetermeerders geschonken. Ook hoopt het museum zo recht te doen aan HGOS en haar leden, die aan de vooravond stonden van het Zoetermeerse museum. Dit jaar viert HGOS haar 75-jarig bestaan. Een vereniging die nog altijd de materiële cultuur van Zoetermeer beschrijft, presenteert en een warm hart toedraagt.

Met het betrekken van de inwoners naast museale experts, wil het museum de discussie vormgeven over wat erfgoed betekent voor een groeistad als Zoetermeer. Met de uitkomsten hoopt Museum De Voorde een bijdrage te leveren aan Zoetermeer om een volgende stap te zetten naar een nieuw Erfgoedcentrum.
Museum De Voorde is het eerste museum dat zijn hele collectie in samenspraak met de lokale inwoners gaat ontzamelen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-