FotoVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Andries Mons.

Andries Mons

Andries Mons is een professionele tatoeëerder. Hoewel in 1974 geboren in het Diakonessenziekenhuis in Voorburg woont hij al zijn hele leven in Zoetermeer. Het artistieke zat er al van kinds af aan in. Hij merkte dat hij goed kon tekenen en schilderen, dat deed hem uiteindelijk besluiten om daar wat mee te gaan doen en om naar de kunstacademie in Rotterdam te gaan. Na zijn opleiding aan de kunstacademie kwam Andries in de reclamewereld terecht en bouwde tegelijkertijd een carrière als kunstenaar op. “Ik heb altijd geschilderd en een groot atelier gehad. Eerst op de van Leeuwenhoeklaan en later in de BaZtille. Ik maakte veel werk met dierlijke en natuurlijke elementen erin. Een beetje surrealistisch af en toe. Ook maakte ik in die tijd grote wandschilderingen”, vertelt Andries.

Tattoo artiest

muurschilderingAndries is van origine realistisch kunstenaar, maar was op zoek naar meer contact met mensen in zijn werk. Na verschillende (solo) exposities in binnen- en buitenland heeft hij de overstap gemaakt naar het tatoeëren. Het realisme uit de schilderijen zet hij ook door in de tatoeages. Het belangrijkste bij tatoeëren is dat je goed kunt tekenen en gevoel over kunt brengen in de lijnen die gezet worden. “Ik heb jarenlang als professioneel kunstenaar gewerkt. In 2010 heb ik de eerste voorzichtige stappen gezet op de weg naar het tatoeagevak. Het was niet makkelijk. Na het bestuderen van verschillende tatoeëerders en hun technieken ben ik begonnen met oefenen. Veel oefenen op varkenshuid. Door mijn ervaring als kunstenaar maakte ik al snel de overstap naar het echte tatoeage werk”, vertelt Andries verder. 

Een ontmoeting met de Nieuw-Zeelandse Maori tattoo-artiest Gordon Toi, die bij hem zijn eerste Maori tatoeage zette, inspireerde Andries uiteindelijk om een eigen tatoeage studio te beginnen. “Eind 2016 heb ik een vergunning aangevraagd voor de aanbouw van mijn eigen privé tatoeage studio aan huis. Begin 2017 stond er een mooie tatoeage studio, waar ik lekker mezelf kan zijn”, legt Andries uit.

Focus

Andries voelt zich in verschillende stijlen thuis. Hij is heel divers en wil zich eigenlijk niet conformeren aan één stijl. “Ik vind het erg leuk om dieren te maken, maar doe natuurlijk ook al het andere werk. Het realisme dat ik in mijn schilderijen gebruik wil ik ook tot uiting laten komen in mijn tatoeages”.

 vlinders2 leeuw2 


Omdat Andries vroeger altijd schilderijen en wandschilderingen van groot formaat creëerde, is het formaat van een hele rug tattoo precies in zijn straatje.  Andries gebruikt ook vaak de populaire ‘Dotwork’ stijl. “Het is sierlijk en wordt vaak gecombineerd met dunne lijnen. Met dotwork kun je hele mooie vormen maken. Hierdoorrug ontstaan er hele mooie tatoeages”, legt Andries uit. “Aandacht is echter belangrijk bij alles wat je doet. Bij het zetten van een tattoo heb je je aandacht nodig, soms moet je zelfs bij het stil zijn je aandacht goed vasthouden”, duidt Andries.

Inspiratiebronnen

Andries' klanten komen van heide en ver uit binnen- en buitenland. Ze komen vaak met een (abstract) verhaal binnen waar ze wat mee willen doen. “Ik neem hier altijd de tijd voor. Samen met de klant zijn ideeën en mijn inzichten in symboliek en schilderachtergonden wordt dan een mooie tattoo bedacht en gezet. Soms komen ze binnen met een bepaald idee en komen dan tot een ander inzicht”.

Tepelreconstructie

Als kunstenaar wil je dingen graag mooier maken. Andries is ookFoto Mariet Mons bekend van tepelreconstructies. Toen zijn schoonmoeder borstkanker kreeg, kwam hij op het idee om tepels te tatoeëren.

Vrouwen die herstellend zijn van borstkanker hebben er vaak al heel wat operaties en behandelingen op zitten. Tattoo-artiest Andries helpt ze na al deze ellende, door het creëren van mooi realistische 3D tepels, deze nare periode zo veel mogelijk af te sluiten. In het ziekenhuis wordt ook de mogelijkheid geboden tot een tepelreconstructie.

“Deze wordt gezet met semi-permanente inkt door een persoon die medisch onderlegd is, maar vaak geen kijk heeft op de esthetiek en de vorm van het lichaam. Als kunstenaar heb ik een goed gevoel voor esthetiek, vorm en detail. Door 3D-technieken te gebruiken lijkt het resultaat zo realistisch mogelijk. Het is een van de mooiste, maar ook heftigste dingen die ik doe. Het is heel fijn om de vrouwen hiermee blij te maken. Het is vaak de kers op de taart, zoals ze zelf zeggen”, rondt Andries af.

Harley_Davidson Nighttrain

motorAndries is niet alleen een kunstenaar en tatoeëerder, maar ook een gepassioneerd motorrijder. Hij rijdt op een Harley-Davidson Nighttrain uit 2009. Zijn passie voor motorrijden begon toen hij als kind achterop de motor van de vriend van zijn zus zat. Andries vindt het leuk na een dag hard werken om een klein rondje te doen om zijn hoofd leeg te maken.

Meer informatie over zijn werk is te vinden op zijn website of volg zijn Instagram. Andries nomineert graag de kunstenares Hortense de Kooter als een van de volgende in deze rubriek.

Foto rug: ‘work in progress’

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hieronder terugvinden:  Kunstenaar in beeld

-advertenties-

-goede doel-