protret2Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Lilia Guseva-Dosti

Lilia Guseva-Dosti

Lilia Dosti komt uit de Aziatische republiek Tadzjikistan ten noorden van Afghanistan en is geboren in 1967.  Sinds 1998 woont Lilia met haar man in Nederland. “Mijn meisjesnaam is Guseva, maar in Nederland ben ik bekend onder beide namen”, legt Lilia lachend uit.  Lilia is een kunstenares die bekend staat om haar portretten, schilderijen en sieraden. Zij had al van jongs af aan een passie voor kunst.

“Een deel van mijn schoolschrift stond in die tijd al vol mettweede portert2 copy portretten en tekeningen, maar dat mochten mijn ouders niet weten. Die hadden liever dat ik leraar zou worden, hoewel ze zelf ook wel schilderden en zongen. Alleen niet professioneel, meer als hobby”, vertelt Lilia. Lilia heeft in haar land de Pedagogische Universiteit gedaan in de richting Scheikunde. Helaas door het vertrek uit haar land heeft ze de opleiding niet af kunnen maken.

Lilia begon met schilderen op het moment dat ze leerde een penseel vast te houden en heeft door de jaren heen niet alleen zelf kunst gecreëerd, maar ook anderen bij Piëzo en het CKC geleerd hoe ze moeten tekenen en schilderen.

Inspiratie

Lilia’s artistieke stijl is veelzijdig en omvat een breed scala aan onderwerpen en technieken. Lilia staat bekend om haar vermogen om zowel natuurlijke taferelen als abstracte composities tot leven te brengen. “Als ik iets moois zie dan wil ik dat maken”, gaat Lilia verder. Haar werk varieert van gedetailleerde portretten, natuurlandschappen, bloemen tot levendige abstracte kunstwerken. “Ik vind het schilderen van landschappen leuk, dat is waar mijn hart ligt”, aldus Lilia. Lilia gebruikt een rijk kleurenpalet en verschillende schildertechnieken om diepte en emotie in haar schilderijen te brengen.

Japanse vrouw copy licht waterval copy 
tulpen copy  vrouw2  vrouw copy

Samenwerking met Shaorook Alnoamany

chines vrouw2 copyLilia bundelt vaak haar krachten met de Zoetermeerse mozaïekster Shaorook Alnoamany. De twee werkwijzen van schilderen en mozaïeken worden dan gecombineerd. “Dat leverde de eerste keer een schilderij op van een Chinese vrouw. De combinatie van mozaïek en verf trok veel bekijks. Dit heeft ons gestimuleerd om door te gaan met nieuwe projecten”, aldus Lilia. “Ik ben me nog steeds aan het ontwikkelen”.

Exposities

Lilia en Shaorook kennen elkaar via de Stichting ParticipARTe, waar ze samen een kunstproject hebben gedaan. Sinds 2012 werken ze al nauw samen. Beiden zijn tevreden met hun samenwerking. “We vullen elkaar aan en leren veel van elkaar”, rondt Lilia af.

Beiden hebben samen op verschillende kunstbeurzen en bij het CKC geëxposeerd. Het is de bedoeling dat Lilia en Shaorook wat later in het jaar samen weer te bewonderen zijn in het woonzorgcentrum Vivaldi in Zoetermeer. Ook hopen ze in de toekomst een wat grotere expositie te kunnen houden in Zoetermeer of omgeving. Informatie over Lilia Dosti is te vinden op haar facebook-pagina.

Lilia nomineert graag Ellen Vermeulen als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s Lilia: Japanse Jongedame in een Kimono, Waterval jungle, Dame in stralend…

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-