Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Menno van der Vet.

Zeefdrukker

“Ik ben in 1977 geboren in het ziekenhuis in Leidschendam, maar woon al mijn hele leven in Meerzicht. Er was toen namelijk nog geen ziekenhuis in Zoetermeer”, vertelt Menno van der Vet. Menno is een gepassioneerde kunstliefhebber en kunstenaar die opgroeide in de artistieke wereld dankzij zijn vader: de gerenommeerde meester zeefdruklegende Wout van der Vet. Ook zijn oom Henk van der Vet, die meester der fotografie was, experimenteerde met de mogelijkheden die het zeefdrukken hem boden.

Menno's artistieke reis begon al op jonge leeftijd, omringd door de kleuren, texturen en gereedschappen van het atelier van zijn vader. De fascinatie voor het creatieve proces en de expressieve mogelijkheden van de zeefdrukkunst trokken hem aan.

Meester zeefdrukker Wout van der Vet

wout“Mijn vader Wout van der Vet, die helaas in 2021 is overleden, was een pionier op het gebied van zeefdrukken. Een meester zeefdrukker die in ruim veertig jaar een indrukwekkende reputatie opbouwde in de kunstwereld vanuit het Zoetermeerse. Hij heeft veel samengewerkt met vele bekende namen zoals: Karel Appel, Co Westerik en Kees van Bohemen”, aldus Menno.  Wouters unieke zeefdrukken, vaak in samenwerking met de kunstenaar met de hand gedrukt, zijn recent nog ter nagedachtenis tentoongesteld geweest bij de vestigingen van Wooning Den Haag en Bergschenhoek.

“Het was een unieke kans om een exclusieve selectie van meerHerman Brood dan 200 zeefdrukken van het werk van mijn vader te tonen, en de zeefdrukkunst weer een ‘boost’ te geven”, legt Menno uit. Bekende meesterwerken van onder anderen: Herman Brood, Marc Chagall, Karel Appel, Bram Bogart, Co Westerik, Pierre Alechinsky, Toon Hermans en nog veel meer.

“In 2006 werd mijn vader benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en won hij de EVO Kunst & Cultuurprijs van Zoetermeer. In 2008 moest mijn vader zijn carrière noodgedwongen afsluiten vanwege zijn gezondheid en heeft hij een groot deel van zijn privécollectie aan de gemeente Zoetermeer verkocht”.

Menno's allereerste zeefdruk

Menno heeft geen specifieke kunstopleiding gedaan. “Dat wilde mijn vader niet. Die zei altijd; Menno moet vrij zijn in zijn gedachten en vrij zijn in zijn hoofd. Anders ben je altijd beperkt”, vertelt Menno verder. In 1987 maakte Menno op 10-jarige leeftijd zijn allereerste zeefdruk van Suske en Wiske in een oplage van 10. “Dat vond ik gaaf om te doen en natuurlijk werd ik geprikkeld enCo westerik gestimuleerd door mijn vader. Maar ik heb het altijd zeer interessant gevonden”, gaat Menno verder. Menno ging zijn vader daarna vaker helpen en werd van 1998 tot 2003 door zijn vader in dienst genomen. Menno heeft toen voor de nodige kunstenaars gedrukt, zo ook voor bijvoorbeeld Co Westerik.  De Rembrandt van de vorige eeuw, zoals hijzelf aangeeft.

 In die tijd had Menno samen met zijn vader en de Zoetermeerse schilderes Tilly Wils ook een wereldprimeur met het drukken van een kunstwerk op zilver voor de Koninklijke Begeer (zie foto 1). “Begeer is een gerenommeerd bedrijf dat specialist is in het bewerken van edelmetalen tot kleine sierraden en het fabriceren van sculpturen. Ik heb aan het kunstwerk mogen meehelpen”, verklaart Menno trots.

ArmstrongIn het jaar 2002 heeft Menno samen met zijn vader een zeefdruk van Lance Armstrong gemaakt. Het was een schilderij van de kunstenaar Lou Thissen die een grote bewonderaar was van Armstrong. Deze zeefdruk, in een oplage van 75, is gemaakt in de Dorpsstraat in Zoetermeer en over de gehele wereld verkocht. Negen van deze zeefdrukken zijn nog door Armstrong zelf gesigneerd.

Etsen

Na 2003 is Menno een andere richting opgegaan. Menno ging badkamers ontwerpen om toch creatief bezig te zijn. "Ik wilde graag met mensen van mijn leeftijd werken en de markt verkennen. Zeefdrukken maken vond ik geweldig, maar omdat het een 'uitstervend' vak was, was er moeilijk van te leven. Mensen zien bijna geen verschil meer tussen het echte handwerk of posters van de printer", geeft Menno aan.  Het zeefdrukken en de techniek daarbij is echter een materie die hem altijd bleef trekken. "Nu is het de tijd om hier wel iets meer mee te doen. Door een aantal exposities komt er weer veel meer aandacht voor de druktechnieken."

Recent heeft Menno een etspers gekregen waar hij graag werk op wil gaan maken.  Menno wil zijn eerstvolgende zeefdruk in een etsvorm gaan doen. “Ik wil niet altijd 'de zoon van de zeefdruklegende' zijn. Dat is de reden waarom ik niet in de zeefdruk wil doorgaan en nu kies voor een andere druktechniek”, aldus Menno.

“Etsen is niet dezelfde techniek als zeefdrukken, waar gebruik wordt gemaakt van een soort zeef. Bij het etsen wordt vaak een koperen plaat gebruikt waarop de afbeelding gekrast wordt met een naald. Deze krassen kunnen de inkt met een etspers overzetten op het papier”, legt Menno verder uit. Dat is de techniek waarin Menno zich verder in wil bekwamen en dan zo breed mogelijk met een diversiteit aan beelden, kleuren en elementen die overal vandaan komen. “Ook al om de zeef- en etsdruktechniek niet verloren te laten gaan. Technieken die men  tegenwoordig bijna niet meer kent”, rond Menno af.

Voor wat meer informatie over Menno van der Vet wordt verwezen naar de website: Kunst in jouw Wooning. Menno nomineert graag Tilly Wils als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s:

  1. Menno van der Vet met drukwerk op zilver van kunstwerk van Tilly Wils
  2. Olieverf Wouter van der Vet van Marlies Vonk (2007)
  3. Zeefdruk van ‘Levensverhaal - Herman Brood’ gemaakt door Wout van der Vet
  4. Zeefdruk 'Loving Caress' Co Westerik 1998
  5. Zeefdruk van ‘Lance Armstrong - Lou Thissen’ gemaakt door Wout en Menno van der Vet

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-