Ronald de Jong 1Woensdag 15 mei zal van 12:45 tot 13:15 uur het wekelijkse lunchpauzeconcert in de Oude kerk (Dorpstraat 59) worden verzorgd door Ronald de Jong op portatief, orgel en klavecimbel. Op het programma staan werken van onder anderen Bach en Krebs.

Ronald de Jong

Zoetermeerder Ronald de Jong kreeg zijn eerste orgellessen op 16-jarige leeftijd van Ben Feij. Op zijn 17e werd hij toegelaten voor hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 1983 het Uitvoerend Musicus-diploma behaalde met het predikaat ‘zeer goed’. Zijn docenten waren daar Rienk Jiskoot en Wim van Beek. Later heeft hij het diploma Kerkelijk Orgelspel behaald aan het Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht (cijfer 9 voor begeleiden en improvisatie). Tijdens zijn conservatoriumstudie werd hij benoemd tot organist van de Gereformeerde Pax-Christikerk in Den Haag. In 1988 werd hij organist van de Oudshoornse Kerk in Alphen aan de Rijn.

Cantor- organist

Vanaf 1991 tot 2023 is Ronald de Jong als cantor-organist verbonden geweest aan de Oude Kerk in Zoetermeer, waar hij ook de muzikale leiding heeft gehad over de Cantorij en het Projectkoor Oude Kerk. Naast een privé lespraktijk op het monumentale Lohman orgel (1838) van de Oude Kerk te Zoetermeer was hij als docent (orgel, klavecimbel en theorie) verbonden aan het Centrum voor Kunst en Cultuur te Zoetermeer. Hij concerteerde veelvuldig in Nederland en het buitenland (onder andere Amerika, Schotland, Slowakije en Italië) en was een veelgevraagd begeleider van koren en solisten. Van zijn spel zijn zes CD's verschenen waarop hij speelt en improviseert. Ronald de Jong is muzikaal adviseur van ‘Stichting Oude Kerk Zoetermeer (Herberg Oude Kerk Zoetermeer)’.

In 2014 heeft hij de Publieksprijs Kunst en Cultuur van de gemeente Zoetermeer ontvangen vanwege zijn verdienste voor de jarenlange organisatie van de Lunch- en Orgelconcerten in de Oude Kerk in Zoetermeer. Vanwege zijn 40-jarig jubileum als (cantor-)organist in de Protestantse Kerk in Nederland ontving hij in 2016 het Gouden Draaginsigne met briljant. 

Actief beeldende kunstenaar

In 2023 is hij Koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding kreeg hij voor zijn zeer langdurige inzet als vrijwilliger voor de samenleving én voor het muzikale en culturele leven in Zoetermeer in het bijzonder. Als componist is hij actief met composities voor koor en orgel, en last but not least is hij ook actief als beeldend kunstenaar en heeft hij regelmatig exposities van zijn abstracte en figuratieve kunst.

Dit concert is gratis toegankelijk. Bij de uitgang staat een collectebus voor uw vrijwillige bijdrage. De deur van de kerkzaal is open vanaf 12:30 uur.

Bij Uit tips vindt u alle uitgaanstips voor theater en muziek. Zie ons evenementen overzicht voor alle evenementen in Zoetermeer en bij cursussen hebben we Zoetermeerse cursussen en activiteiten voor u op een rij gezet.

-advertenties-

-goede doel-